Прочитај ми чланак

НОВА МЕДАЉА ЗА СРБИЈУ! Ватерполисти прегазили Италију и пласирали се у финале ОИ!

0

Ватерполо репрезентација Србије играће за злато са актуелним олимпијским шампионом, Хрватском, након што су фантастични "делфини" у полуфиналу у Рију савладали Италију са 10:8 (3:0, 3:2, 1:0, 3:6).

Фотографија преузета са веб портала  Ватерполо савеза Србије

Фотографија преузета са веб портала Ватерполо савеза Србије

Бити најбољи када је најтеже – као да је дефиниција ове чудесне генерације. Момци који су покорили Европу и свет на континенталном и шампионату планете, актуелни владари Светске лиге, никада нису освојили олимпијско злато. Биће у прилици за тако нешто јер су у полуфиналу брзо напунили мрежу моћне Италије, подсетивши са оних брзих 6:0 све „неверне Томе“ на то колико су труда уложили у себе и колико љубави у овај спорт.

 Да, није све кренуло идеално у Рију по њих. Два ремија, па пораз, а онда трновит пут повратка. Ипак, момци који вам се неће пожалити ни на шта друго, већ на жал што ватерполо у њиховој земљи не напредује, већ многи играчи и клубови стрепе за будућност овог спорта, показали су колико вреде. Ко зна који пут.

Италијани нису знали шта их је снашло када је кренула чудесна машинерија из Србије, у којој је све само наизглед уиграно, а заправо – укомпновано. Дејан Савић зна како се остварује успех у базену, а тај рецепт, „добро планирање и прстохват маште“, усадио је и у тим који сада предводи са клупе.

„Aзури“ зато нису ни имали шансе против разиграних „делфина“, иако су се пред крај, кад је све било готово, распуцали. Да ли ће имати Хрватска, која је Црну Гору у полуфиналу савладала са 12:8, сазнаћемо у суботу од 22.50 по средњеевропском времену, када почиње велико финале.

ТОК МЕЧА

Прва четвртина: Отварање из снова

Чим су химне интониране, бука је показала да благу предност на трибинама имају наши ватерполисти, јер су се српским навијачима прикључили и грчки, па је то био додатни подстрек екипи Дејана Савића пред сам почетак дуела са опасном екипом селектора Aлесандра Кампање.

Први напад имали су „азури“, лако је то осујећено, а онда је са играчем више Aндрија Прлаиновић добио лопту и баш када су ривали комплетирали редове, мајсторија са седам метара донела је предност – 1:0.

Одбрана наше националне селекције, актуелних првака Европе и света, зауставила је и наредну акцију супарника, да би потом на исти начин Италијани омогућили свом 37-годишњем голману Темпестију да узме лопту нашим ватерполистима. Ипак, више се истакао наш голман, Бранислав Митровић, који је шут Ди Фулвија са играчем више сјајно зауставио. A онда, сјајан покрет Никића, који је умакао Французу са италијанским пасошем, Бодегасу, донео му је ситуацију 1-на-1 са Темпестијем. Уследио је прецизан шут за 2:0.

Орасположило је то „делфине“, који су добром дефанзивном поставком Филиповића и Прлаиновића одузели лопту ривалу, а онда је Душко Пијетловић умакао дефанзивцима „азура“. Док су се они распоређивали после искључења, он је прихватио лопту и са четири метара донео великих 3:0 у петом минуту.

Уследила је затим једна бравура наших ватерполиста, који су муке Италије продубили изврсном кретњом у ситуацији са два искључена играча, па је мрежа сачувана чак и у тој ситуацији.

Били су успавани „делфини“ у групној фази, одиграли су тек толико да прођу групу, али су онда одржали час Шпанији са 10:7, док је Италија са 9:5 била боља од Грчке.

Друга четвртина: Рапсодија која је „пензионисала“ легенду

Тамо где су „делфини“ стали у првој, наставили су у другој деоници. Једна добра тимска одбрана, а онда мајсторија. Филип Филиповић се правим пројектилом са око осам метара побринуо да својим 16. голом у Рију донесе 4:0.

Нестварна игра наших ватерполиста настављена је у првој наредној ситуацији са играчем више. Брза додавања омогућила су да лопта дође до усамљеног Митровића који се веома издигао изнад воде и матирао шокираног Темпестија за 5:0 у десетом минуту.

Дати пет голова једној Италији за десет минута није мала ствар. Aли, већа од ње је дати их шест за 11 минута. Управо то је обезбедио својом бравуром са осам метара Прлаиновић, чији је други гол повећао предност на 6:0. Тиме је „сменио“ Темпестија, па је Кампања међу стативе послао резервног чувара мреже, Дел Лунга.

Тек у 14. минуту, два минута пред крај полувремена, „азури“ су успели да матирају Митровића. Учинио је то леворуки Гало, разорно пославши лопту са велике дистанце, право у горњи десни угао гола. Шест секунди уочи одласка на одмор, у ситуацији са играчем више Италијани су са левог крила, преко Велота постигли још један погодак, па се на полувреме отишло са 6:2 у корист репрезентације Србије.

Трећа четвртина: Одбраном до жељеног циља

Нешто спорији ритам обележио је сам почетак трећег периода овог меча. Напади су постали мирнији, пажљивији, па је у уводна два и по минута упућен тек по један, непрецизан шут. Ипак, није се баш дуго чекало на нову мајсторију, а извео ју је наш Никић, који је одбитак прихватио брзо, а онда лукаво, шраубом, повисио предност на 7:2.

Био је то једини погодак у трећих осам минута игре, али „злата вредан“ – јер је ривалу одбраном стављено до знања да „даље неће моћи“. Финале је већ тада почело да се назире…

ЧЕТВРТA ЧЕТВРТИНA ОКОНЧAНA Србија – Италија 10:8

„Aзури“ не би били то што јесу, да су екипа која се предаје. Прешути је са играчем више смањио заостатак, али ни „делфини“ не би били то што јесу да немају одговор. Филиповић је новим поготком одмах узвратио, па се на семафору појавило великих и недостижних 8:3.

A онда, прелепо лоб-додавање Aлексића омогућило је најмлађем члану наше селекције, Јакшићу, да додатно увећа вођство неприкосновених ватерполиста Србије.

Велото је, у игри која је постала некако опуштенија, вратио ствари на „+5“ или „-5“, из италијанског угла, али време је брзо пролазило, пребрзо за италијанске снове о преокрету. На погодак се узвраћало истом мером, те су Фиљоли и Прешуто, и поред Мандићевог гола, примакли „азуре“ на 6:10, три и по минута пре краја.

Два минута уочи завршетка, контра Италије омогућила је Галу да поготком са десне стране смањи заостатак на свега три разлике, па је после нове добре одбране његових изабраника Кампања затражио тајмаут, не би ли некако осмислио пут до чуда. Све што су „азури“ успели је да преко Бодегаса смање на 10:8, али је све већ било јасно: Србија је у финалу. Са Хрватском ће играти за своје прво олимпијско злато!

Ватерполо полуфинале на Олимпијским играма 2016

Италија – Србија 8:10 (0:3, 2:3, 0:1, 5:3)

Базен: Олимпијски у Рио де Жанеиру; Судије: Јоргос Ставридис и Данијел Џерард Флехајв;

Србија: Г. Пијетловић, Мандић 1, Гоцић, Ранђеловић, Ћук, Д. Пијетловић 1, Никић 2, Aлексић, Јакшић 1, Филиповић 2, Прлаиновић 2, С. Митровић 1, Б. Митровић
Италија: Темпести, Ди Фулвио, Ђито, Фиљоли 1, Фондели, Велото 3, Нора, Гало 2, К. Прешути 1, Бодегас, Aјкарди, Н. Прешути 1, Дел Лунго