Прочитај ми чланак

НИ БАЗЕНА НИ ПАРА Национални ватерполо центар зарастао у коров

0

"Кућа нових шампиона", грандиозно најављиван пројекат изградње Националног ветерполо центра у Врњачкој Бањи, како су га пре четири године назвали Александар Вучић, председник Србије, и Вања Удовичић, министар спорта и омладине, пошто је положио камен темељац за овај објекат, претворио се у ругло - пустош и лажно обећање.

По завршетку Европског првенства у ватерполу, у Београду 2016. године, планирано је да се монтажни базени из „Арене“ преместе у Врњачку Бању где је локална самоуправа, уз помоћ Владе Србије, почела да гради национални ватерполо центар. Базени фирме „Мyртха Поолс“ из Италије су монтирани, али је, због рационализације трошкова, рок за почетак друге фазе пројекта померен тек за крај 2018. Ми смо дубоко загазили у 2020, а од „Куће нових шампиона“, како је еуфорично најављивана, нема ништа. А нема ништа ни од 1,5 милиона евра, које је поносно наменио Александар Вучић, а Вања Удовичич се дичио!

Printscreen/Youtube

– За мене не постоји емотивнији тренутак од овога када наш дугогодишњи сан о изградњи Националног ватерполо тренажног центра постаје стварност. Изградићемо „Кућу нових шампиона“, а посебно је значајно што на овај начин доприносимо развоју спорта и туризма, а тиме и привреде у целом региону – узвикнуо је Удовичић након што је одложио лопату којом је полагао темељац.

У јулу 2018, приликом посете Врњачкој Бањи председник Србије обећао је домаћинима да ће из државне касе бити издвојено милион евра за покривање базена, који ће представљати будући национални ватерполо центар. Уз то обећање он је изразио наду да ће у том центру тренирати наши, али и инострани ватерполисти и да ће ту пливање учити и вежбати деца, можда будуће звезде овог спорта. Међутим, приликом посете Никинцима, септембра 2019, Вучић је још додао:

– Донета је одлука о улагању у покривање базена у Врњачкој Бањи, а тај подухват ће коштати 1,5 милиона евра.

У Врњачкој Бањи су то одмах протумачили да је председник „одрешио” кесу за још пола милиона евра. Али, не лези враже, од обећања председника Вучића и најаве министра Удовичића до дана данашњег нема ништа. Само коров и трава. А новац? Где је новац?

Радови на изградњи приземне етаже (површине око 4.500 м2) објекта завршени су у јулу 2016, после чега је извршена монтажа базенских шкољки и припадајуће технике од стране добављача „Мyртха Поолс“ из Италије. Тада су урађени и технички пријем и примопредаја објекта, који је пренет у власништво општине Врњачка Бања, а део етаже отвореног дела објекта је након тога ограђен и базенска плажа поплочана. Ту је изградња будућег центра стала. У међувремену, Општина је и смањила пројектовану површину објекта од 12.000 м2.

Иначе, план је био да Национални ватерполо центар, када буде завршен, пре свега буде на располагању Ватерполо савезу Србије, а да у периоду у току године у којем репрезентативци неће тренирати, буде искоришћен у комерцијалне сврхе и понуђен свим другим ватерполо и пливачким екипама.

Од тога, ипак, нема ништа, а сва ова обећања и нестанак пара може да стане у једну реченицу нашег легендарног ватерполисте Андрије Прлаиновића.

– Страх ме је за будућност српског репрезентативног ватерпола. Страх ме је шта ће бити после Олимпијских игара у Паризу 2024. године – рекао је Прлаиновић.

Ватерполо нема национални центар, као ни кошарка, одбојка, упркос обећањима и разбацивању речима и парама Александра Вучића и Вање Удовичића. Нити је од јуче, нити је први пут.