Прочитај ми чланак

НЕВЕРОВАТНО Богати Кинез направио своју Црвену звезду

0

Име: Фудбалски клуб Црвена звезда. Град: Ченгду, Кина. Дресови: Црвено-бели. Шта, није вам јасно? Тек следе права изненађења у наставку приче.

1

Фото: Приватна архива

Име: Фудбалски клуб Црвена звезда. Град: Ченгду, Кина. Дресови: Црвено-бели. Шта, није вам јасно? Тек следе права изненађења у наставку приче.

– Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Михајловић, Бинић, Савићевић, Панчев… Ако сте мислили да чланове златне генерације Црвене звезде која се попела на кров Европе набраја неки „делија“, грдно сте се преварили. То је учинио, беспрекорно, Ченг Јанг Ђие, највећи навијач црвено-белих у Азији, а можда и шире.

2

Фото: Приватна архива

И не само то, тај заклети звездаш оснивач је и власник клуба по имену Хонг Шинг, односно „црвена звезда“ у преводу на српски језик. Шта кажете на то? А тек су дресови кинеске Црвене звезде за посебну причу. Идентични су онима из Барија, када су црвено-бели угравирали највећи успех у историју гиганта из Љутице Богдана.

3

Фото: Приватна архива

– Гледао сам у директном ТВ преносу финале Купа европских шампиона између Црвене звезде и Марсеља, и одмах сам се заљубио. Звезда је од тог дана постала само моја, за мене највећа на планети – почиње ову необичну исповест за „Блиц“ председник туристичке организације кинеског града Ченгду и први човек аматерског фудбалског клуба Црвена звезда из истоименог града.

4

Фото: Приватна архива

Стадион кинеске Звезде, иако се клуб такмичи у аматерској лиги, велелепан је и може да прими око 55.000 гледалаца. Да позавиди читава Суперлига Србије.

– Ја браним Звезду, дословце, голман сам моје екипе. Сви смо поносни што носимо дрес који одаје поштовање Црвеној звезди. Пошто сам чувар мреже, логично је да ми је љубимац Стеван – Дика Стојановић! Али и Савићевић, Михајловић, Панчев, Југовић.

Испунили смо жељу Ченгу, који је с делегацијом боравио неколико дана у Београду пословно, и спојили га с Диком, и то баш у музеју нашег најтрофејнијег клуба, где је могао да ужива у богатој историји Звезде. Ту смо и били сведоци набрајања читаве генерације, он је знао и резервне играче.

– Ово је за мене посебна част. Маштао сам 25 година да дођем да обиђем стадион и музеј мог клуба. Неописиво сам срећан, испунио сам животни сан. Позивам вас, „Блиц“, и Дику Стојановића да будете моји гости у Ченгдуу да видите и кинеску Црвену звезду. Хвала вам, српски пријатељи – поручио је на растанку Ченг Јанг Ђие, „делија“ из Кине.

5

Фото: Приватна архива

Дика: у шоку сам, ово је чудо!

Дика Стојановић није ни сањао шта ће доживети.

– У шоку сам. Овај човек је чудо. Не могу да верујем колико познаје историју Звезде. Шта тек да кажем за кинески ФК Црвена звезда? Ово је једна од најлепших прича које сам чуо у животу и поносан сам што сам упознао оваквог човека, звездаша из Кине – поручио је Дика.