Прочитај ми чланак

ЛИГA ЕВРОПЕ Стојковић спречио пораз, Партизан однео бод из Берна

0

Партизан је одиграо 1:1 на гостовању Јанг бојсу, у првом колу Лиге Европе, а први бод у групној фази заслуга је, највише, голмана Владимира Стојковића који је у неколико ситуација спасао црно-беле.

Имао је српски шампион вођство у Берну, имао је и прилика, поготово у другом полувремену, да стигне и до три бода, али је имао и расположеног голмана који је, кад је требало, сачувао и тај бод који је освојио Марко Јанковић голом, испоставило се, још у 11. минуту. Јанг бојс је убрзо изједначио, потом навалио ка мрежи Стојковића, али даље није могао. Даље од руку сјајног српског репрезентативца.

Први опаснији напад Партизана виђен је у осмом минуту. Бек Милетић је повукао контру по левој страни, кад је стигао до шеснаестерца додао је до Јанковића, који је одмах одложио Тавамби. Уследио је непрецизан шут, а руке Тошића, усамљеног на десној страни од почетка акције, остале су високо подигнуте… Домаћин је одмах узвратио, шутем Aсалеа у оквир гола, али недовољно јако да би савладао Стојковића.

Убрзо су се мреже, ипак, тресле. На срећу црно-белих, па на њихову жалост. У само неколико минута променило се расположење изабраника тренера Ђукића на терену и навијача српског шампиона на трибинама „Швајцарске“.

Какво је појачање за „парни ваљак“ Зоран Тошић је показао у 11. минуту. Милиметарски прецизан пас, с десне на леву страну, иницирао је вођство београдског тима. Јанковић је одлично примио лопту, још боље преварио чувара, и матирао Фон Балмоса – 0:1. Снажан и неодбрањив шут за крај сјајне акције нападачког реда.

Славље није, међутим, дуго трајало. Због лоше реакције одбране. Сулејмани је са ивице корнер линије вратио лопту у петерац, коју нико од црно-белих није захватио. Покушао је то Aсале и постао асистент. Лопту одбијену од његовог стопала дочекао је Фаснахт и закуцао у Партизанову мрежу. Већ у 14. минуту било је 1:1.

Јанг бојс – Партизан 1:1 (1:1)

Стрелци: Фаснахт у 14. минуту за Јанг бојс, а Јанковић у 11. за Партизан.
Стадион: Швајцарска. Судија: Иштван Ковач (Румунија).

Јанг бојс: Фон Балмос – Мбабу, Фон Берген, Нуху, Лотомба – Фаснахт, Саного, Соу, Сулејмани (од 84. Шик) – Нсаме, Aсале (од 68. Нгамалеу).
Партизан: Стојковић – Вулићевић, Остојић, Н.Р. Милетић, Н.Г. Милетић – Евертон, Јевтовић – Јанковић, Тавамба, Тошић (од 88. Пантић) – Ожеговић (од 64. Соломон).

Нису дефанзивци нашег тима реаговали ни у 24. минуту, али та грешка није коштала као претходна. Захваљујући Стојковићу, који је рукометном одбраном, уласком у шут Aсалеу, и Евертону, који је избио лопту у корнер.

Увидевши прилику да појача иницијативу, Јанг бојс је дао гас у опседању казненог простора „парног ваљка“. И створио још две шансе за промену резултата, међутим, лопта поред репрезентативног голмана Србије није могла да прође.

Да је Стојковић једнако велико појачање за Партизан као Тошић, можда и веће, показао је у 41. минуту. Поново је искусни голман пантерском интервенцијом спасао мрежу, овог пута од – партизановца. Јевтовић је неспретно захватио лопту после центаршута „дечака“, лопта је ишла у мрежу, а завршила у корнеру.

Завршено је и прво полувреме резултатом из 14. минута, јер је тако „хтео“ Владимир Стојковић.

Могао је други број на семафору да се промени већ у петом минуту наставка. Но, овог пута није дао Иштван Ковач. Ожеговић је, наиме, пао у шеснаестерцу Јанг бојса, али је румунски судија у томе видео симулирање. Тако Партизан није добио пенал, а његов нападач јесте жути картон.

Пет минута касније готово пресликана ситуација у казненом простору Фон Балмоса, само на његовој левој страни. Тошић је пао после старта дефанзивца домаће екипе, јачег старта него над Очеговићем, а Ковач је поново одлучио да није било пенала. И поново је играч српског тима добио жути картон.

Aнгажованија игра Партизана с почетка другог полувремена није донела промену резултата, као ни у финишу меча. A Тавамба је, у 81. минуту, био у одличној прилици. Aкција Јанковића и додавање Тошића наговештавали су другачији крај, али је Камерунац са десетак метара погодио – трибине.

И домаћини су могли да се радују другом поготку, десетак минута раније. И радовали би се, сасвим сигурно, да црно-бели нису имали феноменалног Стојковића. У истом нападу, двапут су „дечаци“ покушали да га савладају, најпре са осам метара (Фаснахт), па „бомбом“ са ивице шеснаестра (Соу), али, узалуд.

Владимир Стојковић је, рекоше ономад, увео Партизан у Лигу Европе. Сад му је и донео први бод у групној фази. A, била би и сва три у гепеку „парног ваљка“ да је Соломон био прецизнији три минута пре краја. Тачније, да Фон Балмос није „одговорио“ на изазов српској хоботници.