• Почетна
  • СПОРТ
  • Лидери у Европи: Ајакс и Партизан бољи од Барселоне!
Прочитај ми чланак

Лидери у Европи: Ајакс и Партизан бољи од Барселоне!

0

partizanov-sportski-centar-zemunelo-1364480512-288672(Курир)
Земунело може да се похвали другим местом у Европи по броју играча који играју у најбољих лигама Старог континента.

Партизанов спортски центар Земунело
 Међународни центар за спортске студије (ЦИЕС) извршио је истраживање и дошао до закључка да Ајакс из Амстердама и Партизан имају најбоље фудбалске школе у Европи. Иза њих је Хајдук из Сплита, а тек на четвртом месту Барселона. Од осталих српских клубова, ОФК Београд је на 17., а Црвена звезда на 20. месту.

ЦИЕС је истраживао 31 лигу и у обзир узимао играче који су прошли школу неког клуба. Под тим се сматра да је играч провео најмање три сезоне у клубу у раздобљу од 15 до 21 године.

Центар је извео закључак да је Ајакс најбољи са 69 играча, међу којима су на пример Најџел Де Јонг (Милан), Рафаел Ван Дер Варт (Хамбургер), Весли Снајдер (Галатасарај). Ајакс би свакако био још убедљивије на првом месту да строги критеријуми нису изузели из овог пописа Златана Ибрахимовића, Луиса Суареза, Стивена Пиенара, који су такође тренирали у школи Ајакса.

Партизан је дао 60 играча, од којих су њих 47 у иностраним лигама обухваћеним истраживањем, а 13 је у клубу.

Трећи је Хајдук са 55 играча, Барселона има 53.

Закључак је и да клубови дају више играча што је лига слабија. Тако Србија спада у групу земаља где клубови просечно имају 27 одсто играча из сопственог погона.
Клубови из пет најјачих европских лига имају око 17 одсто играча из своје школе, а најмањи постотак је у земљама попут Русије, Турске, Грчке, Португала, Холандије, где износи 15 одсто.

Јасно је међутим, да овакав закључак није реално стање ствари када је квалитет у питању. Клубови из Србије и окружења приморани су да продају играче како би опстали и то је одавно јасно сваком ко иоле прати фудбал.

Оно што може да се извуче као закључак је да Партизан последњих година и деценија најбоље ради са младима када је Србија у питању.

Од осталих српских клубова на овој листи је ОФК Београд на 17. месту са 36 играча, а Црвена звезда је на 20. месту са бројком од 34 играча, готово дупло мање од „вечитог“ ривала.