Прочитај ми чланак

Крај фудбала или почетак расплета

0

fss-copy-copy-velika50456120111007120251(Б92)

Хаос у српском фудбалу. Клубови у протесту, навијачи на улици, полиција у клубовима и Фудбалском савезу. Караџић за сада без коментара.

Буран почетак нове сезоне фудбалског шампионата Србије. После цурења информација у јавност о полицијским истрагама о пословању фудбалских клубова Партизан и Црвена звезда и истрази у Фудбалском савезу Србије, све су гласнији захтеви појединих клубова за сменама у српској кући фудбала.

Навијачке групе поново су на улицама, овог пута у протесту против првог човека савеза Томислава Караџића, а упућени тврде да је цео слућај ескалирао до те мере да је некакав расплет сада неизбежан.

Томислав Караџић за сада је без коментара на најновија дешавања, а како сазнајемо, он се сутра враћа са годишњег одмора и очекује се већ тада обрати јавности

Након јучерашњег кашњења више утакмица у знак протеста против првог човека Фудбалског савеза Србије Томислава Караџића и синоћњег протеста навијачких група Црвене звезде, поставља се питање да ли је ово коначни крај српског фудбала или почетак расплета.

Новинар недељника “Време“ Слободан Георгијев сматра да је ово преломан тренутак за српски фудбал и повезује га са политичким променама у земљи.

“Могуће је, колико год то звучи смешно, да промене у ФСС-у буду део, нека маргина, новог коалиционог споразума измђу СПС-а и СНС-а, јер садашња управа на челу са Томиславом Караџићем на неки начин њу дужи СПС, и видећемо да ли ће и у наставку те коалиционе приче даље то остасти или ће доћи до неке врсте рокаде“, каже Георгијев.

После гласних захтева за сменом Томислава Караџића са фунције председниак ФСС-а, Георгијев сматра да је то сасвим извесно, али он не види назнаке да актуелна власт има намеру да спроведе крупне промене, иако се она пита.

“Томислав Караџић је шест година на челу ФСС-а и мислим да је све што је могао урадио. Има много лоших ствари али и добрих, све ће се мерити. Али мислим да је он неко ко ће бити приморан да напусти ту позицјиу или да буде смењен“, очекије Георгијев.

Јавност није била изненађена информацијама које су процуреле у медије – да полиција и тужилаштво сумњају да у српском фудбалу цвета криминал.

Међутим, питање је докле ће довести истраге које су у току у више фудбалских клубова, али и у Фудбалском савезу Србије, имајући у виду да се српско правосуђе до сада није прославило процесуирањем криминалних активности у српском спорту, каже говори новинар “Блица“ Вук Цвијић.

“Оно што знамо је да је спорт итекако повезан са организованим криминалом. Тако да је тај залогај пред полицијом и тужилаштвом огроман и они су на тесту – да ли ће то моћи да реше, не само они, већ цела државна структура, јер колико знамо у управама седе водећи политичари, па је то директна одговорност извршне власти“, оцењује он.

Истраге у клубовима и ФСС-у Цвијић види као почетак расплета проблема у српском фудбалу, не због жеље политичара да реше проблеме, већ због његове ескалације, коју је сада немогуће ставити под тепих, као раније.