Прочитај ми чланак

Кежман: Вечити дерби је посебан

0
FK Crvena Zvezda

фото: Starsportphoto

’Вечити дерби’ између Црвене звезде и Партизана све је ближи, а бивши центарфор црно-белих Матеја Кежман за Б92 каже да очекује меч са мало голова.

Кежман је анализирао обе екипе рекавши да на обе стране тренутно постоје велики проблеми и да би тренери Рашовић и Стојановић били задовољни бодом.

А како све тече на дан утакмице?

„У моје време смо се дружили ван терена, имали смо супер односе, али од доласка на стадион до одласка са њега буквално се нисмо познавали.
Било је туча, расправа – на терену, у свлачионици, испред аутобуса, али све то је нормално, то се догађа и у иностранству.
То је део дербија и тако треба да буде.
Нема много комуникације са тренером, на терену се због атмосфере мало шта и чује.
То је спектакл и мислим да сваки играч треба да ужива јер ће то бити једна од најлепших утакмица у њиховим каријерама, нигде у иностранству неће осетити такву енергију“.

Такође, некадашњи играч ПСВ-а, Челсија и мадридског Атлетика истиче да ниједан дерби у иностранству не поседује енергију коју има српски.

Почели смо од ’његовог’ Партизана, а Кежман је врло јасно дефинисао проблеме црно-белих.

„Екипа мало штуца од почетка сезоне и не баш најсјајније европске епизоде. Тада смо мислили да екипа можда није довољно уиграна, али мислим да је време показало да селекција играча није баш најбоље направљена.

 

По мом мишљењу, доведено је четири или пет играча који јесу талентовани, али немају много утакмица у ногама у последњих годину-две. Они не могу да надоместе одлазак Митровића, Смиљанића и још неких играча и да наставе са игром коју је Рашовић за кратко време успео да направи“, каже Кежман.

Он сматра да ће већ на зиму морати да се направе корекције у саставу.

„Партизан се мучи, мора много боље и мислим да ће већ на зиму управа морати да допуни селекцију. Шкрипи позиција десног бека, као и шпиц. Доведен је Фофана, то је била исхитрена одлука јер га нико од нас није познавао. Одиграо је добро утакмице против Партизана, нешто је показао, али неке одлуке дефинитивно су прерано донете“.

Кежман, који је Звезди дао пет голова на пет дербија, наглашава шта је најважније за тријумф.

„Доста је проблема у екипи, надам се да ће Вук Рашовић успети то да скоцка до суботе, а победа у Нишу сигурно значи много играчима на пољу самопоуздања. Вера у себе биће им потребна у дербију“.

И Црвена звезда има бројне потешкоће, огромне су осцилације у игри.

„Звезда је тим са великим успонима и падовима. Уколико гледамо само имена, могу да парирају Партизану. Прелазни рок је одрађен солидно, доста је и новца утрошено, али доведено је неколико играча који својим искуством и квалитетом могу да доминирају у нашој лиги“.

Kezman58_orig

фото: Starsportphoto

Кежман је подвукао основне проблеме црвено-белих.

„Чињеница је и да Звезда има проблема позади, а у нападу постоје велике осцилације – дешавају се две или три утакмице, па онда дају пет, па их поново нема. Мислим да тренер Стојановић и даље лута, да није сигуран која је постава која може најбоље да одговори на његове захтеве. И Звезда може и мора боље“.

Бивши центарфор Партизана каже да је лепо видети да је лига изједначена, али да је то последица пада Звезде и Партизана, а не већег квалитета осталих екипа.

„Надам се да ће дерби донети добар фудбал упркос свим проблемима, да ће их надахнути публика, сама та утакмица, атмосфера, али и чињеница да ће ту утакмицу гледати бројни скаути. Надам се да ће вратити веру у српски клупски фудбал“, додао је Кежман.

На питање како мисли да ће утакмица тећи, Кежман одговара:

„Тешко је прогнозирати. Колико год било тактике и припреме утакмице током недеље, један потез може да промени све. Мислим да ће обе екипе почети резервисано, првих 15-20 минута искористиће да се ’осете’. Како утакмица буде одмицала, видећемо ко ће бити надахнут, ко ће ’искочити’. Звезда игра код куће, имаће притисак публике и зато ће у неком тренутку морати више да се отвори. Са друге стране, Стојановић зна да Партизан има добру контру ако им се остави простора. Очекујем меч са мало голова јер ове екипе могу да буду задовољне ако не изгубе, тиме се скида притисак са оба тренера. Њима су стављени ултиматуми од клубова, тако да мислим ће главно бити да се не прими гол, а горе шта се уради“.

Кежман је имао прилике из прве руке да осети све што чини атмосферу вечитог дербија, зато истиче његову посебност.

„Играо сам много дербија у иностранству, али овај наш је стварно специфичан због нашег менталитета, агресиван смо народ по природи. Сви осећамо тај дерби као свој, били смо навијачи Партизана или Црвене звезде. Имамо много пријатеља, родбине која нас свакодневно ’пумпа’ и прави притисак да се одигра добро – тако је било нама, а тако је и сада“.

По обичају, очекују се пуне трибине, а сви се надамо да ће меч проћи без инцидената.

„Треба све да прође у најбољем реду, крајње је време да покажемо целој Европи да смо нормални људи и да можемо да се понашамо у домену спортског духа“, закључио је Кежман за Б92.

(Б92)