Прочитај ми чланак

Катаи пред отказом у ЛА Галаксију због супруге која не подржава протесте у САД!

0

Александар Катаи, српски фудбалер који игра за Лос Анђелес Галакси, нашао се у великом проблему због расистичких испада супруге Тее Катаи.

Америку потреса највећа грађанска криза у 21. веку с обзиром да се сваки дан на улицама градова одвијају бурни протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Флојд је убијен од стране полицајца који му је више од осам минута клечао на врату, чиме му је спречио доток кисеоника у мозак.

Људи због тога протествују у готово свим градовима траживши да промени опхођење према Афроамериканцима. Ипак, протести су далеко од мирних, протестанти пљачкају продавнице, ломе излоге и свакодневно се сукобљавају са органима реда.

То је на друштвеним мрежама прокоментарисала супруга Катаија која је написала „ма побиј го**а“, „најк патике су важне“ (алудиравши на то да људи краду најк патике), „стока одвратна пали цркве“…

Због тога су се огласили Катаи и ЛА Галакси.

„Објаве моје супруге на друштвеним мрежама су неприхватљиве. Не делим те погледе на свет и не толерише се то у мојој породици. Расизам, делимично против тамнопуте заједнице, није само преовладавајућа у Европи и САД, већ широм света. Оштро осуђујем надмоћ, расизам и насиље против друге боје коже, животи тамнопутих су битни“, рекао је Катаи и додао:

„Ово је грешка моје породице и преузимам потпуну одговорност, побринућу се да моја породица и ја предузмемо све битне кораке да научимо, разумемо, слушамо и подржимо тамнопуту заједницу. Разумем и да ће бити потребно времена да заслужим опет подршку људи Лос Анђелеса. Спреман сам да уложим неопходан рад и напор да научим из ових грешака и будем бољи савезник и заступник у борби за једнакост. Жао ми је због бола који је нанет породици Лос Анђелес Галаксија и свима који се боре против расизма“.

Саопштење ЛА Галаксија гласи:

„Раније у току дана сазнали смо за серије расистичких увреда Тее Катаи на друштвеним мрежама. ЛА Галакси осуђује овакве објаве и одмах је затражио да се уклоне. ЛА Галакси је против расизма и одржаћемо састанак са Александом у четвртак како бисмо видели шта ћемо даље“.

Некадашњи фудбалер Црвене звезде могао би да напусти Лос Анђелес.