Прочитај ми чланак

Хаос у репрезентацији Србије: Ко се побунио против Пиксија?

0

Иако је Србија елиминисана са Европског првенства, ствари унутар српског тима се не смирују.

Фудбалери Србије су на Европском првенству у Немачкој освојили тек два бода и као последњи у групи напуштају такмичење па се самим тим у среду увече и враћају у Србију.

Оно што је у току дана „одјекнуло“ у српским медијима је наводна побуна у националном тиму.

Према писању бројних медија играчи који су рекли да неће играти за репрезентацију све док је Драган Стојковић Пикси селектор су: Душан Тадић, Сергеј Милинковић-Савић, Александар Митровић и Предраг Рајковић.

„Нисмо знали састав до сат и по прије утакмице. То нисам сретао често у каријери. Ја сматрам да сам требао играти више и да сам могао показати више“, рекао је Тадић новинарима у Немачкој.

Упитан је Тадић и колико му се пута таква ситуација догодила у каријери.

„Не баш пуно“, кратак је био капитен.

Присетимо се само чувене конференције за медије након утакмице Србије и Енглеске када је Душан Тадић јавно изразио незадовољство због одлука селектора Стојковића.

„Тешко, искрено тешко. Причао сам са мистером наравно, имамо добру комуникацију. Али тешко сам то прихватио јер се игра против Енглеске. Капитен сам, лидер сам. Мислим да сам најбољи играч овог тима без лажне скромности. Наравно да мислим да сам требао да почнем. Поштујем одлуку селектора. Могао бих много више да урадим да сам играо 90 минута. Ако он жели да Душан Тадић игра 30 минута, ја ћу да играм. Ја бих наравно волео да играм 90, али поштујем одлуку. Наравно да желиш да будеш део колектива и урадиш све за колектив. Идемо даље, да прођемо даље то је најбитније. Имамо велико заједништво и учинићемо све за то“, рекао је Тадић.

Пикси је на конференцији за медије чуо шта је Тадић изјавио.

„Није добро ако је то рекао. То је била моја одлука из тактичких разлога. Желео сам Тадића са свежим ногама у других 45 минута и једино је то разлог и ништа више. Ради се о тактици, ништа друго“, рекао је Стојковић.

На констатацију новинара да ће се подићи бура због одлуке о Тадићу, Пикси је одмах „пресекао“.

„Каква, бре, бура? Таман посла. Неће бити буре око капитена. Моја одлука, моје виђење ситуације. Нема никакве полемике око тога. Ја доносим одлуке, ја сам тај који је на том месту. Нема ту простора за полемисање“, рекао је Пикси.

Сви су покушали да смире страсти, чак је и Предраг Рајковић имао шаљиве коментаре на конференцији за медије.

„Ја могу само да кажем да сам спремнији од Душана Тадића физички (смех). Шалим се, супер је атмосфера. Врућа глава можда, али генерално добра атмосфера. Не бих се ја бавио причом о томе, спремамо се за Словенију и то је то. Запишите то да сам спремнији од Тадића, неће да се наљути“, рекао је Рајковић.

Треба истаћи да је пред сам почетак ЕУРО у Немачкој из репрезентације отишао Немања Радоњић који је саопштио да не жели да игра за селектора Стојковића.

„Тачно је, то је моја одлука“, рекао је Радоњић за „Телеграф.рс“.

Тада је јавност била подељена са коментарима, док је прва већа брига на лицима српских навијача могла бити виђена након утакмице са Енглеском и изјаве Душана Тадића.

Многи и даље нису озбиљно схватили шта се десило и били уверени да је то само изоловани инцидент капитена Србије који је прихватио одлуку селектора Стојковића и само се „излетео“ па јавно рекао да је незадовољан.

Резултати анкете на нашем сајту су веома интересантни јер су гласови били равномерно подељени. Од 8.609 ваших гласова, 50% је рекло да је Пикси у праву, а 50% гласова да је Душан Тадић у праву.

Оно што је такође било интересантно јесте чињеница да је Пикси пред почетак овог турнира потписао нови уговор са ФСС…

Србија је изгубила од Енглеске у првом колу резултатом 1:0, неко ће рећи очекивано и није превише критиковао Драгана Стојковића нити играче.

Пикси је поменуту „буру“ стишавао, споменули смо већ Душана Тадића и Предрага Рајковића, а онда је на ред дошла утакмица против Словеније.

Србија је прво полувреме лоше играла, па у другом примила гол и све до последњих тренутака имала заостатак од 1:0.

Деловало је да је готово све док Лука Јовић на центаршут Илића није у последњој секунди лопту „спаковао“ у мрежу главом после корнера и донео Србији много наде, 1:1 против Словенаца…

Оно што је уследило је конференција за медије Драгана Стојковића Пиксија. Константно је тражио подршку од Србије и делује да је успео да је добије.

Много људи је веровало у њега и његове изабранике, али је његов лапсус да уместо „колабирао“ више пута изговори „колаборирао“ донео и једну дозу шале на његов рачун у јавности.

Што би се рекло, делује да Србија у свлачионици није „колаборирала“ већ „колабирала“ па се због тога овакви инциденти и свађе и догоде, а посебно је интересантан био тренинг након те конференције.

Иако се не ради о тренингу одмах након конференције, ради се о последњем тренингу пред меч са селекцијом Данском где је био присутан и наш колега Стефан Смуђа.

На стадиону „Розенау“ видели смо неколико занимљивих сцена током 15-минутног присуства српских новинара.

Лазар Самарџић је на терен изашао у загрљају селектора Стојковића и чини се да су они баш желели да се то види и сними.

Такође смо видели Пиксија како је дуже него иначе на центру задржао играче у уводном састанку, да би их потом пустио да се растрче и разиграју у „шеви“, док је он нешто записивао и ковао последње планове пред дуел одлуке.

Међу играчима смо видели доста шале, добрих потеза, али и нервозе. Предњачио је Александар Митровић…

У више наврата је замерао Луки Јовићу и Сергеју Милинковић-Савићу на лошим додавањима, па је чак мерио центиметре да ли је лопта прешла замишљену линију или не, док се није умешао капитен Душан Тадић да смири ситуацију.

Сви сте видели шта се десило на утакмици са Данском. Србија поново није постигла, није победила и враћа се у Србију као последњепласирана у групи иза Енглеске, Данске и Словеније.

У нашој анкети је било питање „На чијој сте страни“ у наводном сукоби селектора Стојковића и играча, било је 10.777 гласова и подељени су овако:

38% људи је рекло да је Пикси проблем, док је 39% људи рекло да и Стојковић и играчи треба да се склоне и да су љути и на њих и на њега.

Није био мали број ни оних незаинтересованих, 14 одсто гласова је отишло за опцију да их не интересује репрезентација, а 9 одсто је рекло да су играчи криви.

У среду их у вечерњим часовима очекујемо у Србији, па ћемо видети шта имају да кажу…