Прочитај ми чланак

Гром убио 11 фудбалера током утакмице – највећа фудбалска превара

0

Република Конго је 1998. године пролазила кроз тешка времена. У августу је почео Велики афрички рат, један од најкрвавијих сукоба у историји „црног континента“. Истовремено, људске животе у тој земљи нису односили само војни сукоби већ и природни феномени.

Медијима се брзо пронела вест – 11 фудбалера једног тима погинуло је на утакмици од удара грома. Трагедија се, наводно, догодила на сусрету екипа из провинција Басанга и Бен Тсади. Сви играчи једног тима су преминули, чак и голман.

Тачност информације се чак није ни доводила у питање. Извор је био „Авенир“, локалне новине из престонице Конга под контролом власти. У кратком чланку се наводи и да је повређено још 30 навијача, међутим, ниједан није умро.

Према наводима листа, ниједан играч домаћег тима није био повређен, а у тексту се спомиње и учешће локланих врачева у трагедији. Ту се завршава званична верзија, за коју су веровали да је фантастична прича.

Иначе, само је „Авенир“ писао о смртоносном грому. Наравно, већина других локалних новина биле су заузете извештавањем о рату који је беснео у земљи. Било је сумњиво што је тако грозан догађај прошао тако неопажено.

Према изворима, познати афрички музичар је дошао на меч и захваљујући њему на стадиону се окупио већи број гледалаца. Међутим, за 25 година, ниједан гледалац није изрекао реч о трагедији, нити је споменуо на друштвеним мрежама да се десила.

У Конгу се говори француски језик. Потрага за информацијом на једном од најраспрострањенијих језика света доводи вас на крају само до једног извора – погађате наравно, „Авенира“. Неки медији, међутим, с времена на време подсете на трагедију објављивањем видеа како гром удара на терен током фудбалске утакмице.

На снимку, неколико фудбалера пада на траву док се небо светли. Ипак, неколико фактора је контродикторно оригиналној причи. Прво, гром није погодио терен. Друго, играчи оба тима су легли на земљу. Треће, мало после удара, већина играча се придигла.

Страни новинари су установили да је видео снимљен негде у то исто време у Африци, али у другој држави, на првенству Јужне Африке где ниједан фудбалер није умро.

Метални крампони

Пре неколико година заборављена прича је васкрсла на друштвеним мрежама. Читаоци широм планете питали су се зашто су погонули фудбалери само једног тима. Две могуће верзије су изашле на видело.

Прва каже да су гости славили гол тако што су заједно грлили стрелца поготка, а нико од противника није био у близини. Гром је морао да удари тачно у групу која је славила и то делује врло убеђујуће: до краја утакмице је преостало доста времена, а чак је и голман славио гол.

По другој верзији, играчи су погинули због копачки. Наводно, гости су имали металне крампоне док су домаћини играли са гуменим. Међутим, чињеница је да ако један носи металне крампоне не може да убије читав тим.

„Да је гром био такве магнитуде, онда би падала киша, играчи би били мокри. Не верујем да је коришћење металних крампона утицало другачије него гумени. Гром може да убије 11 играча само ако стоје један до другог и држе се за руке. И то само у теорији. Неко би сигурно преживео“, тврди Никола Брант, професор на московском Државном универзитету.

Недостатак других релевантних извора и „фантастични сценарио“ о погибији целог тима од удара грома указује да је читава прича измишљена од стране новина у Конгу. Могуће је да је неколицина играча имала проблеме, али 11 играча из једног клуба није могло да погине на тој утакмици, иако су светски медији писали о томе.