Прочитај ми чланак

ФИФА ОДЛУЧИЛА: Косово није Србија, може да игра слободно!

0

Светска фудбалска федерација (ФИФА) већином гласова примила је Косово у своје чланство као 210. члана на 66. Конгресу у Мексико Ситију.

3307289855736232a795b1335762393_w640

Од укупно 205. присутних чланова Конгреса, 164 гласа била су валидна, а за пријем косовског фудбалског савеза гласало је њих 141, док је 23 било против.

Први корак ка чланству јужне српске покрајине у ФИФА направљен је пре неколико дана, када је косовски фудбалски савез упркос кршењу Статута постао чланица УЕФА.

Осим Косова, чланица светске куће фудбала постао је и Гибралтар, па ће се и једни и други од јесени наћи у квалификацијама за Светско првенство у Русији 2018. године.

Тада је направљен један од највећих преседана у скоријој историји, пошто није промењем статут већ је до чланства дошло простом већином.

Предлог да се Косово прими у ФИФА стигло је од Већа ФИФА, а објашњено је да је то у интересу фудбала и поред великих проблема на тој територији.

„Косово се суочава са изазовима, то је очигледно. Потребне су нове инвестиције. Има пуно финансијских изазова и ограничен је организациони капацитет. Али, упркос томе, тамо има очигледне страсти за фудбал и великог потенцијала. Косово испуњава све критеријуме“, рекао је члан Већа ФИФА Сенес Ерзик.

Председник косовског савеза Фадиљ Вокри захвалио је на подршци и свима који су аплаудирали одлуци.

„Моја земља је толико дуго чекала ову одлуку. Фудбалске вредности су одбрањене. Хвала свима“, рекао је Вокри после гласања.

У име Фудбалског савеза Србије Конгресу се обратио потпредседник Жељко Којић који је пре гласања позвао делегате да не признају Косово.

„Многи делегати су свесни нашег става. Као што сте и свесни, УЕФА је признала Косово, али тако што је прекршен статут. Постоје велике сумње у законитост те одлуке, а по нашем мишљењу је нелегална. Ово питање је требало да се склони са дневног реда. Косово није члан Уједињених нација“, рекао је Којић.

Према ранијем договору, Косово би требало да буде у квалификационој групи са селекцијама Хрватске, Турске, Исланда, Финске и Украјине.