Прочитај ми чланак

Европски таленти чекају позив из Србије

0

Richairo-Zivkovic-3

Сијасет дечака српског порекла, једни више – други мање познати нашој јавности, задивљује фудбалску Европу. Иако веома млади, одавно су сврстани у таленте, па зато и не чуди што око њих ломе копља и највећи континентални клубови.

Неки играју и у млађим селекцијама Аустрије, Немачке, Португалије, Швајцарске, Шведске… А неки су кандидати за њих. Ипак, сви имају једну – исту жељу: да обуку дрес Србије.

С намером да помогну нашој репрезентацији јављају нам се многи земљаци из иностранства и шаљу и подуже спискове малишана – потенцијалних кандидата за све наше националне тимове. На њима има и оних који су већ играли за поједине наше селекције, али и за државе у којима живе.

Управо један такав списак стигао је на адресу Спортске рубрике „Политике” из Немачке. Он садржи основне податке за сваког млађаног фудбалера: име и презиме, годину рођења, место у тиму на којем игра и клуб чији је члан. Потписник тог писма, иначе некада и сам члан млађих категорија Хамбургера, сакупио је податке за преко 50 младих фудбалера, који су пореклом из Србије и Републике Српске.

Има доста оних, који би да крену стопама Здравка Кузмановића и Невена Суботића, без обзира што их „јуре” и репрезентације земаља у којима су направили прве фудбалске кораке.

Међу њима је, на пример, Ришаиро Живковић, којег траже и Ајакс и Ливерпул. Овај младић је рођен у Холандији, чије држављанство и има. Тек је крочио на сениорску сцену, а већ је постигао пет голова за Гронинген. Више пута је изјавио да би радо играо за мајчину домовину (отац му је са Холандских Антила).

Па, Цицан Станковић, рођен у Угљевику, најбоље оцењени млади голман у Аустрији. Владимир Ранковић је летос играо и за први тим Бајерна у Јужном купу и после само три минута проведена терену уписао се у стрелце. Играо је и за омладинску репрезентацију Немачке. Александар Стевановић из Вердера је млађи брат нашег некадашњег омладинског репрезентативца Предрага Стевановића…

На потезу је Фудбалски савез Србије. А да ли ће се некоме од ових дечака испунити сан или ће славу потражити у новој домовини показаће време.

(Политика)