Прочитај ми чланак

ЕВО ШТА ЈЕ РУСКИЊА ДОЖИВЕЛА У МАРСЕЈУ након што су Руси истукли Енглезе

0

Пише: Галина Гужвина, професор математике на Лионском универзитету (Француска)

Једна група руских навијача и овако је наступала

Једна група руских навијача и овако је наступала

Сви који посумњају у доле наведено могу да се обрате Пипу Сони, конобару у Grand-у, мислим Cafe de Marseille, једином нормалном ресторану у тржном центру La Bourse, недалеко од Canebiere, с погледом на Стару луку и античке рушевине Масилије у дворцу Музеја историје Марсеја.

Седим ја, дакле, тамо и ручам. А један конобар стално зури у мене. На крају, кад сам већ пила последње гутљаје кафе, осмелио се и пришао.

„Мадам, да ли сте Ви Рускиња?” – питао је.

Ја потврђујем, а сама стидљиво црвеним, имајући на уму да је преживео Марсељ пре неки дана („Марсељ се претворио у Бејрут!” – освануо је наслов у свим новинама праћен одговарајућим сликама).

А конобар ми радосно пружа руку:

– Ја сам Пипо, моји родитељи су из Либана! Мадам, не могу да Вам опишем колико волим Русију и Русе!

– Али, прекјуче…

– Ма, шта прекјуче! Руски навијачи су добро испребијали Британце, који су све ломили овде, ево, мој ауто су оштетили, а јуче је требало да возим девојку код лекара, трудна је!

Момци и ја, и уопште, сви моји пријатељи, цела моја породица – овде и у Бејруту – сви смо навијали за Русе! Само они могу да покажу тој багри где им је место! Знате, мадам, ми смо гледали меч и прокључали када су Руси изједначили у 90. минуту.

Мадам! Такве радосне узвике, који су се чули тада у целом нашем кварту – то је Паније, на северу, знате, вероватно? – нисте чули нигде и никад! А затим смо сви изашли напоље и радовали се, и љубили смо се као на Васкрс. Ја сам хришћанин, да знате.

Мадам, знате ли зашто обожавам Русију? Зато што имате Путина, мадам! Када Путин удари шаком о сто – сто се тресе. Када овај наш, како ли се оно зове, нешто додирне својом млитавом ручицом, тресу се само његова јаја!

У том тренутку Пипу је зазвонио мобилни телефон:

– Пардон, мадам, то је Бела, моја девојка… да, драга? Шта? О! Yes! Назваћемо га Владимир! Мадам, мадам, момци, добићу сина?

Брате! Бели су урадили ултразвук! Хип-хоп и готово, ура! Владимир ће бити, мадам! И сада ћу, вероватно, чак и оженити Белу!

У овом запису нема ништа осим истине. Није промењено чак ниједно име.