• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП: Македонци поштено приземљили Дудине „орлове“ (Табела, резултати)
Прочитај ми чланак

ЕП: Македонци поштено приземљили Дудине „орлове“ (Табела, резултати)

0

krstic-za-izvestaj

(Вечерње новости)

Убедљив пораз Србије од Македоније у трећој утакмици Евробаскета у Словенији – 75:89. Пласман у другу фазу сада зависи од мечева са Летонијом и Црном Гором.

Можда су две летеће победе на почетку Евробаскета у Словенији заболе заставицу очекивања негде близу највишем врху Алпа, а можда су и српски репрезентативци већ видели себе како стоје крај ње у тријумфалној пози.

МАКЕДОНИЈА 89
СРБИЈА 75

ДВОРАНА: „Подмежакла“. Гледалаца: 5.500. Судије: Керебух (Италија), Калпакас (Шведска), Петек (Словенија).

МАКЕДОНИЈА: Костоски, Илиевски 16 (5-4 за три), Соколов, Мекејлеб 27 (9-5 за два, 6-2 за три), В. Стојановски 7, Д. Стојановски 8, Брчков, Гечевски 9 (9 ск), Антић 16 (5-4 за два, 9-1 за три, 14 ск), Ђуроски, Чековски, Самарџиски 6.

СРБИЈА: Недовић 11 (7-4 за два, 4-0 за три), Немања Крстић, Мицић 3, Богдановић 6 (5-1 за три), Бјелица 13 (5-3 за два, 3-1 за три, 8 ск), Марковић 9 (5-1 за три), Калинић, Гагић, Ненад Крстић 9 (9-3 за два, 11 ск), Анђушић 19 (6-3 за три), Катић 4, Штимац 1.
По четвртинама: 29:17, 19:15, 22:13, 19:30.

Ако је тако, убедљив пораз од Македоније у трећој утакмици (75:89) треба схватити као добродошлицу у свет стварности, никако као нокаут једне генерације у повоју.

Само неупућени, или они који су узјахали талас еуфорије, с неверицом су посматрали „орлове“ у безуспешном покушају да узлете у дуелу с македонском дружином, уједињеном судијском неправдом у мечу са Црногорцима.

Када је рекао да је следећи ривал тим који је то више него иједан други, Ивковић је знао шта говори. Стиснути у песницу пред чељустима ране елиминације, посути прахом наклоности арбитара напрасно пробуђене савести, Македонци су показали нашим неискусним момцима тамну страну играчког одрастања.

Младалачки полет разбио се о стене противничке одбране, постављене тако да заустави српске спринтере и уведе игру у рудник без осветљења, у којем се неупоредиво искуснији Антић, Мекејлеб, Илиевски и Гечевски осећају као код куће. Ко је пратио прошли Евробаскет у Литванији, зна шта говоримо…

Удвојени капитен Крстић био је одсечен од остатка тима, као пусто острво усред бескрајног океана, Марковић је потрошио превише снаге јурцајући за Мекејлебом да би могао да сакупи и састави крхотине наше нападачке игре, сведене на лоше испланиране индивидуалне излете и очајничке тројкашке шутеве.

– Оволико поена нисмо примили за полувреме против Литваније. Ајде, дижи се – беснео је Ивковић после прве четвртине, покушавајући да склони са лица играча сенку несигурних дечака с којом су дошли на припреме за Евробаскет.

Reprezentacija Srbije kosarkaw640

Међутим, први сусрет с непознатом ситуацијом на великом такмичењу до темеља је урушио њихово и сазидао кулу македонског самопоуздања. У одбрани су налетали један на другог, унезвереним погледима тражећи „свог играча“. Директни ривали по правилу су били предалеко, ван домашаја војнички дисциплиноване дефанзиве која је самлела Литванце на премијери. Често се окретао Ивковић ка клупи тражећи појединца способног да пружи руку саиграчима који лебде изнад амбиса, али таквог није било ове вечери у Јесеницама.

Када су Македонци као у трансу одјурили на 26 поена предности у завршници треће четвртине, трећа победа више није била ни у најмаштовитијим мислима, али јесте разлика с којом ће први пут погнуте главе напустити главну европску сцену. Успели су „орлови“ да се издигну напола сломљених крила и, секунду пре тешког приземљења после неконтролисаног слободног пада, схвате да је најважније остати у ваздуху. Колико су Дудини момци научили из ове драгоцене лекције пред кључне утакмице за пласман у другу фазу, сазнаћемо у недељу у мечу са Летонијом (17.45).

Група Б    
 1. Литванија      3     2/1     198:189     5
 2. Србија            3     2/1     215:212     5
 3. Летонија        3     2/1     218:214     5
 4. Црна Гора      3     1/2     223:229     4
 5. БиХ                 3     1/2     218:233     4
 6. Македонија   3     1/2     236:231     4