• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП (ЈУНИОРИ) КОШАРКА: Много смо јаки – Србија у финалу! (Ток меча)
Прочитај ми чланак

ЕП (ЈУНИОРИ) КОШАРКА: Много смо јаки – Србија у финалу! (Ток меча)

0

EP (JUNIORI) KOŠARKA srbija grčka 5

Репрезентација Србије, играчи до 18 година старости, пласирала се у финале Европског првенства у Турској.

Изабраници селектора Александра Бућана изашли су као победници из велике, тврде и напете битке у полуфиналном дуелу са селекцијом Грчке.

Успели су српски јуниори да још једном у Коњи савладају великог ривала, тако што су после много напора и уложене енергије почетком последње деонице успели да дођу до вођства од десет поена разлике и стечену предност у неизвесној завршници сачувају до самог краја: Србија У18 – Грчка У18 60:55 (11:14, 17:14, 18:12 14:15). Противник репрезентације Србије у великом финалу (недеља, 19:45 часова) биће бољи из другог полуфиналног меча у коме се састају Турска и Хрватска.

ТОК МЕЧА:

До првих поена репрезентативци Србије дошли су тек у четвртом минуту тројком Илије Ђоковића што само говори колико су имали проблема у нападу у првој четвртини (шут из игре 4-15). Ипак, српски јуниори максимално су се трудили у фази и одбране и нису дозволили грчком тиму да превише одмакне – 11:14. Већ на старту другог периода изабраници селектора Бућана су пронашли прави ритам, заиграли брже и прецизније и преко расположеног Радована Ђоковића направили серију 10:0 за прво вођство на утакмици – 21:14. Убрзо је наша екипа дошла до предности у скоку, али због великог броја изгубљених лопти и пропуста у одбрани допустила је селекцији Грчкој да дође до изједначења на истеку 20. минута – 28:28.

СРБИЈА У18: Пено, Симић, Чарапић, Остојић 5, Р. Ђоковић 21, Маринковић 2, И. Ђоковић 13, Лазаревић 16, Павловић, Радовановић 1, Вучетић 2.

ГРЧКА У18: Толиопулос, Кониарис 5, Котас, Ојкономопулос, Митоглу 9, Муратос, Скулидас, Цалмпурис, Билис, Стамаитис 22, Папајанис 10, Харалампопулос 9.

Жестока битка наставила се и у наставку меча. За разлику од првог дуела у групној фази шампионата кад су Митоглу и Харалампопулос стварали највише проблема нашем тиму овога пута су Папајанис и Стамаитис били највећа претња.

Са друге стране селекција Грчке успела је да у великој мери смањи учинак наших високих играча. Зато се дуго у другом полувремену играло „кош за кош“, кад су Илија Ђоковић, Вања Маринковић и борбени капитен Стефан Лазаревић успели да поново донесу Србији осетније вођство – 45:38 (29. минут). Најбољу игру на шампионату Радован Ђоковић крунисао је са две узастопне тројке на старту последње четвртине (52:42 – 32. минут).

Поново су наши репрезентативци запали у малу кризу, били без поена из игре скоро три минута, што је ривал искористио да преполови заостатак – 56:51 (37. минут). Драма у Коњи достигла је врхунац кад је Стамаитис погодио тројку 45 секунди пре краја и смањио на 58:55.

Ипак, све је било решено кад је Илија Ђоковић у последњим секундама сусрета погодио прво слободно бацање, друго промашио, а лопта се нашла у рукама Василија Вучетића.

EP (JUNIORI) KOŠARKA srbija grčka  2

– Сразмерно улогу који са собом носи полуфинални дуел, утакмица је била веома тешка и напета. Поново смо савладали Грчку најатипичнијом могућом игром. Морали смо често да мењамо одбрану, доста да комбинујемо, вршимо удвајања, после тога прелазимо у зону. Нисмо успели да исконтролишемо високог Папајаниса, али смо зато неутралисали шут Грка за три поена што је мало коме на шампионату пошло за руком.Такође игру у нападу подредили смо одбрани противника.

За нас такође није својствено да само три играча имају учинак у нападу, али што је далеко важније сви остали дали су максималан допринос у одбрани што нас је на крају довело до тријумфа и борбе за златну медаљу. Без обзира ко нам буде противник у финалу, нећемо имати улогу фаворита што нас уопште не оптерећује. Имамо задатак и обавезу да се што боље припремимо, одиграмо најбоље што умемо и пробамо да дођемо до победе и златне медаље коју сви јако желимо – истакао је Александар Бућан, селектор мушке У18 репрезентације Србије.

Комплетна статистика: линк >>>

(KSS)