Прочитај ми чланак

Ђуровски се посветио политици, са амбицијом да спорт у Србији подигне на виши ниво

0

Црвена звезда и Партизан сигурно су привлачни светским богаташима да уложе свој новац у њих - каже Бошко за “Новости”

УШАО је у политику са амбицијом да помогне Србији да буде још боља, здравија и чистија и пре свега да се спорт као њен понос подигне на виши ниво. Бошко Ђуровски (58) био је врхунски играч и тренер Црвене звезде, а сад је је своју харизму и знање ставио на располагање коалицији „Здрава Србија – Боља Србија“, чији ће бити представник на изборној листи за посланике у Скупштине Србије.

– Као неко ко много воли и често путује по Шумадији и Златибору, регионима познатим по аутентичном српском идентитету и духовним вредностима, био сам у прилици да се пре неколико година упознам са Драганом Јовановићем, председником „Боље Србије“. Од тада сам кроз заједничка дружења увидео да исто размишљамо у погледу бројних питања и проблема. Моји ставови се поклапају са програмом коалиције и из тога је проистекло моје постваљење на листу. Рођен сам на селу, увек сам био професионалац, водио здрав и спортски живот и то су главне вредности које ћу пропагирати – истакао је Бошко Ђуровски у разговору за „Новости“.

Као врхунски фудбалски радник и породичан човек, залагаће се за све оно што сматра правим вредностима.

– Наши циљеви су очување културне баштине, повратак традицији, са посебним акцентом на развој пољопривреде. Много пажње је посвећено екологији и заштити животне средине у Србији. Залажемо се максимално за чист ваздух, здраву храна, чисту воду, да се води рачуна о отпаду. Код нас и даље постоји недостатак еколошке свести, нисмо довољно дисциплоновани и едуковани за то. Живео сам 12 година у Швајцарској и осам година у Јапану, трећину живота сам провео у две најорганизованије земље, што ми даје за право да пренесем свој искуства. Тамо грађани одмах интервенишу и оштро упозоре сваког ко не поштује правила.

Уколико пређе са тренерске у посланичку клупу, Бошко Ђуровски ће највећу енергију усмерити у проблеме везане за свој фах, а то је спорт.

– По мом мишљењу, на првом месту мора да се донесе Закон о приватизацији да би се разјаснило стање у спортским друштвима и фудбалским клубовима. Већ деценијама та се прича никако не спроводи у праксу. Залагаћу се за шпански модел, где већински власник има највећу одговорност, али не може да доноси важне одлуке без навијача и државе. Црвена звезда и Партизан, као наши најпознатији фудбалски брендови, сигурно су привлачни светским богаташима да уложе свој новац у њих. У том случају би и народ и држава били задовољни. Највећи клубови Европе планирају да праве елитне лиге и ако ту не буде места за њих, „вечити“ ће бити на споредном колосеку – уверен је Ђуровски, који је додао да ће се, такође, лавовски борити за то да се школски, аматерски и рекреативни спортови у Србији подигну на више гране, пошто подржава неписано правило да се једним динаром уложеним у спорт издваја три мање за здравство.

У ТИМУ СА РШУМОМ

БОШКО Ђуровски у истој екипи на политичкој сцени „игра“ и са Љубивојем Ршумовићем, једним од оснивача „Здраве Србије“.

– Баш ми је било драго кад сам га видео недавно на Златибору. Написао је речи за Звездину химну, када сам дошао 1976. на „Маракану“ био је већ познати песник и писац за најмађе. Познато је да воли децу, спорт и природу, лепо је што смо у истом тиму.