Прочитај ми чланак

Дан кад је Капело постао дон, а Дејо добио сертификат Генија

0

Сећамо се финала Лиге шампиона 1994. године.

Много пута испричана, али никад досадна прича – финале Лиге шампиона 1994. године. Један пролећни дан сличан овом; дан кад је Фабио Капело постао дон; дан кад Дејо Савићевић заслужио сертификат Генија; и дан кад је Милан забележио једну од највећих победа у својој историји; и напослетку, дан кад је први Барсин дрим тим у новијој фудбалској ери – расформиран.

Генерације су одрастале уз непревазиђени лоб црногорског мајстора који се годинама вртео на ТВ шпицама, и генерација тренера су учене на тактици великог Капела са тог чувеног атинског финала. Јер Кројфова Барса је имала Зубизарету, Кумана, Бакера, Гвардиолу, Стоичкова, Ромарија… До финала примила је само два гола и важила за апсолутног фаворита, а Милан је славио са спектакуларних 4:0. Милан без стандардног штоперског пара Барези – Костакурта; без Марка ван Бастена; без тада најскупљег играча свих времена Ђиђија Лентинија; без Лаудрупа, Папена и у ово време појабољег од свих Румуна – Флорина Радучојуа. Правило УЕФА било је јасно: Само три странца могу у протокол. А Капело се одлучио за Деја, Бобана и Десаија.

Како је само плесао Геније те вечери на Олимпијском стадиону у Атини… Први гол је пао после његовог продора по десном крилу када је асистирао Масару. У надокнади времена је Донадони прошао по левој страни, а Масаро опет био на правом месту за 2:0.

Барса је била на конопцима, али Милан није престајао да задаје ударце. Савићевић је играо меч живота! тек што је почело друго полувреме, Геније постигао гол за сва времена. Лукаво је узео лопту Надалу поред аут линије, а онда пре него што је ушао у шеснаестерац величанственим лоб ударцем савладао дугачког Зубизарета који је излетео таман метара, два довољних да му Геније спакује лепотицу под пречку.

Уз Зиданов волеј против Леверкузена, Савићевићев гол се сматра једним од најлепших усторији финалних мечева за титулу првака Европе.

Могао је Дејо да постигне још један гол, али је погодио стативу. Неколико секунди касније је Марсел Десаи сјајну партију крунисао голом за коначних 4:0.

Дон Фабио Капело, годинама касније:
„Сви су мислили да је Барселона најбољи тим на свету и да је немогуће победити је. Али то је био мотив за моје играче. Шпанци су управо били освојили титулу и били су весели и уверени да им нико ништа не може. Ми смо одиграли савршен меч. Све је било савршено. Барса је имала један ударац ка голу. Резултат знате“, казивао је Капело.