Прочитај ми чланак

ЦЕО САКРАМЕНТО УПЕРИО ПРСТ У СРБИНА Шта се то дешава са Богданом Богдановићем?

0

Сакраменто Кингси су у Немањи Бјелици имали сасвим солидног играча на НБА мечу са Вашингтоном. Богдан Богдановић је изазвао тотално другачије реакције.

„Краљеви“ су изгубили када то „нису смели“ – против тима који је лошији од њих по овосезонском учинку. Било је 121:115 за домаће Визардсе, иако су дозволили гостима из Сакрамента да надокнаде „-14“ из прве четвртине, па онда и „-12“ из треће.

Бјелица је као резерва убацио 15 поена, шутирао је 2/5 за два, 3/5 за три, а имао је и 12 скокова, највише у екипи, те три асистенције и „крађу“.

https://twitter.com/SacramentoKings/status/1105294842127503366

A Богдановић?

Он је као стартер меч завршио са наизглед солидним издањем: 13 поена. Међутим, тај његов учинак (шут за два 1/4, за три 1/3, са линије пенала 8/8), уз по четири скока и асистенције, као и три изгубљене лопте, стигао је уз један податак који није баш за понос. И који је изазвао доста полемике код навијача Кингса.

Наиме, за разлику од Бјелице, који је екипи тако допринео да је она дала десет поена више него што је примила док је он био на терену, тај „плус/минус фактор“ Богдана Богдановића у Вашингтону био је чак -20. Преведено на српски, док је он играо, Сакраменто Кингси су примили 20 поена више него што су дали. И, тај његов „плус/минус фактор“ био је најгори на целом мечу. Што се, јелте, дешава, али – што је, уједно, био и повод да се бројни навијачи „краљева“ огласе на друштвеним мрежама.

НБА резултати:

Вашингтон (28-39) – Сакраменто (33-33) 121:115
Кливленд (17-50) – Торонто (48-20) 126:101
Бруклин (36-33) – Детроит (34-32) 103:75
Хјустон (42-25) – Шарлот (30-37) 118:106
Јута (37-29) – Оклахома Сити (41-26) 89:98
ЛА Клиперс (39-29) – Бостон (41-27) 140:115

Једни су се питали „шта се то дешава са Богдановићем у последње време?!“, други тврдили да му не иде када је стартер. И, управо са тим ставом сложио се и водећи кошаркашки новинар „Сакраменто Бија“, локалних новина који најбоље и прате Кингсе. Џејсон Андерсон је тим поводом написао да је пораз у Вашингтону језив за Кингсе, те да „то са Богдановићем као стартером баш и не иде“. Он је притом предложио да се у Бостону и Филаделфији, два изузетно тешка гостовања, Харисон Барнс стави на позицију ниског крила, а Бјелица на „четворку“…

Али, колико заправо има основа у тој причи да са „Богдановићем нешто није у реду на последњим НБА наступима“?

Заиста, као стартер, Богдановић ове сезоне има просек од 12,9 поена по мечу (за по 30,2 минута у тих седам ситуација), док као резерва постиже 16 поена и то за мање времена на терену (просечно 27,5 минута у 28 утакмица у којима је улазио у игру са клупе). И, далеко боље шутира када уђе као резерва (из игре 46,1% наспам 34,9% када је стартер), а и екипи доприноси боље: када је члан стартне поставе, просечно заврши меч са поменутим „плус/минус фактором“ од -3,1, а као резерва са +1,4.

У последњих 15 мечева његов шут из игре је више него скромних 37,4%. После Ол-стар викенда, заправо, шутира са само 37,1 одсто успешности, а мечеве завршава са 13,3 поена, 4,4 скока, четири асистенције, 1,2 „крађе“ и две изгубљене лопте. Пре „викенда свих звезда“ просеци су му били бољи – и када је реч о прецизности (42,4% из игре) и када се ради о кошгетерском учинку – 14,8 поена по утакмици, док је имао нешто мање скокова (3,6), исто асистенција (4), мало мање изгубљених лопти (1,8) и за нијасну мање освојених (1,1).

Разлике, бар када је о бројкама реч, постоје. Али, оне нису драстичне. Прецизност шута јесте приметно опала, нико и није навикао да целог једног месеца, као што је био случај у овом прошлом (фебруар 2019) гледа како Богдановић шутира тројке са само 26,9% прецизности, међутим, падови се дешавају. Јесте, биле су у том фебруару и две утакмице када је са дистанце шутирао 1/6, и две са по 1/7, али се и у екипи Сакрамента доста тога променило. Да не спомињемо сада повреде, попут одличног новајлије Марвина Беглија. И распоред. И никад напетију плеј-оф трку на „западу“. Ипак, играчки кадар је ту, ипак најважнији. А наш репрезентативац се сусрео са бројним променама усред сезоне.

Многи момци са којима је Богдан „одрастао“ у НБА смислу, сада више нису ту. Баш од почетка фебруара. Управа се одрекла Бена Меклимура, потом послала Скала Лабисијеа у Портланд, затим је у великом трејду у коме су учествовала још два тима, решила да се захвали на срадњи Иману Шумперту, а потом и Џастину Џексону и Зеку Рендолфу, уместо којих је стигао бивши НБА шампион са Вориорсима, Харисон Барнс.

Читав фебруар је био прилично турбулентан за „краљеве“, а потези који су повучени требало би да буду донекле и темељ за будућност, али и да се да додатни замајац у плеј-оф трци. Међутим, овим последњим поразом, Кингси су дошли до учинка 33-33 и сада им недостају чак четири победе да би стигли осмопласирану екипу Западне конференције, Јуту. Оно „чак четири“ стога што је само 16 мечева до краја лигашког дела сезоне остало „краљевима“. Управо зато сваки неуспех боли навијаче, па и локалне новинаре, јер схватају да је све мање и мање шанси да се њихови љубимци нађу у доигравању. А када нервоза наступи, онда се лако подиже прст и тражи кривац. Богдан Богдановић, који ове сезоне има и више поена по мечу него претходне, дебитантске (14,6 наспрам 11,8) и више асистенција (4 – 3), и више скокова (3,7 – 2,9) и више освојених лопти (1,1 – 0,9) то свакако није. Да шутира слабије него што нас је навикао, шутира. Знајући колико уме да буде предан раду, а многи још памте она бесконачно дуга вежбања преко метле у „Пиониру“…

… уопште не треба ни сумњати да ће, уместо упирања прстом, цео Сакраменто поново славити његове чудесне тројке за најважније тријумфе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!