Прочитај ми чланак

„Цела земља мрзи Новака јер има храбрости да уради оно што већина нас није“

0

Новак се борио и изборио за право да зарађује за живот под својим условима, док смо сви пристали да серију бескрајних вакцина учинимо условом да бисмо могли зарадити за живот.

Цела држава сада мрзи Новака Ђоковића јер је имао храбрости да уради оно што већина нас није – заузети се за себе.


Новаков принципијелни став само је истакнуо чињеницу да су милиони Аустралијанаца допустили да буду злостављани у последње две године. И то нико не жели признати.

Далеко је лакше демонизирати српског шампиона који је заузео став него се сложити да су нас политичари и здравствени бирократе натерали да се покоримо.

А како другачије разумјети весеље с којим је дочекано његово накнадно одбијање визе?

Када су раније ове недеље објављене вести да ће Новаку бити допуштено да игра у Аустралији, викторијански новинар је твитао: „Дужност је сваког Аустралијанца да немилосрдно извижда Новака између гемова.“

Наговарање 14.000 људи под кровом Род Лавер Арене да сложно звижде у знак протеста против вируса који се преноси ваздухом, врста је глупости каква можете бити само када сте усред бесне гомиле.

Новинар из Мелбурна твитовао је да је Аустралијан Опен „турнир на који сада навијачи неће хтети присуствовати, јер се боје“.

Стварно? Људи се боје да би медицински проверен и здрав деветпструки победник могао ушетати на ограђени терен, закашљати се током меча и заразити кугом све на стадиону? Уозбиљите се. Он је тенисер, а не Grim Reaper.

Нико озбиљно не верује да је Новак здравствени ризик. И нико озбиљно не верује да његово избацивање из земље штити Аустралијанце.

Аустралија је забиљежила више од 60.000 случајева Цовида у посљедња 24 сата. Као да је Новак – неко ко је савршено здрав и ко има природни имунитет јер је раније победио вирус – требао уништити Мелбурнову (митску) утопију Covid-Zero.

Новаков злочин био је то што инсистира све време да медицински подаци неке особе буду приватни – у шта смо сви веровали још 2018.

Потом је успешно аргументирао свој случај пред независном комисијом од шест доктора, као и пред викторијанском здравственом комисијом. Као резултат тога, добио је дозво да обавља свој посао, да игра тенис, као слободан човек, с чистим здравственим стањем.

Видите проблем овде, зар не? Новак је своју медицинску историју држао у тајности док смо се сви сложили да своју историју болести покажемо странцу у замену за право уласка у Кмарт.

Новак се борио и изборио за право да зарађује за живот под својим условима, док смо сви пристали да серију бескрајних вакцина учинимо условом да бисмо могли зарадити за живот.

Проклет!

Новак вероватно не би пристао на полицијски час у 21х. Веројатно својој деци не би забранио посећивање игралишта. И веројатно не би пропустио драгоцено време с породицом јер је неизабрани, нерепрезентативни бирократа рекао ‘наука’. Новак би се вероватно супротставио свим тим глупостима. И како га мрзимо због тога!

Морамо га мрзити… Ако Новак није враг, онда смо сви ми будале – будале што пристајемо на све бесмисленије захтеве и будале што пристајемо на бесконачно мењање Kовид правила.

Новаков улазак на Аустралијан Опен није значио да су се са нама играли политичари. Проблем је био Новак, а не тиранска правила којима смо се тако кротко подвргавали. Правила која су нас толико наљутила јер је Новак одбио робовати поред нас. Није било поштено. Зашто би се Новак опирао кад ми нисмо?

Требало би га извиждати. Треба га бојкотовати. Требао би се разболети од Kовида!

Барем су то неки људи озбиљно сугерисали, док су, наравно, тврдили да су забринути за „јавно здравље“.

„Правила су правила“, рекао је премијер  Scot Morison када је на Твитеру објавио да је Новакова виза отказана.

Већина нас је само мислила да је добро од премијера што се коначно појавио па нешто рекао… Али ја сам изговорио глупости .

Опрезни у чему? Штитите грађане од здравог човека с природним имунитетом?

Човек сумња да би то могло имати више везе с чињеницом да се спремају избори и да му одговара имати непопуларног странца на којег се може усмерити бес заједнице.

Новаков прави злочин био је што се заузео за себе и тиме разоткрио наш кукавичлук.

Немојте о Новаку размишљати као о тенисеру који је добио посебне привилегије. Он није.

И немојте о Новаку размишљати као о себичном спортисти који не поштује Аустралију. Није.

Замислите Новака као огледало у којем смо видели неласкави одраз себе. Наш први одговор био је разбити огледало. Потом смо веселили да се „огледало“ унесе у авион и врати тамо одакле је и дошло.

Али не можемо побећи од онога што смо сами видели – или од лоше среће која ће сигурно доћи с разбијањем тог огледала.

Autor: James Macpherson

spectator.com.au

I scribble for The Spectator. https://spectator.com.au/author/james-macpherson/…