• Почетна
  • СПОРТ
  • Браво момци: Србија тукла Хрватску и ушла у полуфинале!
Прочитај ми чланак

Браво момци: Србија тукла Хрватску и ушла у полуфинале!

0

Srb2(КСС)
Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије пласирала се у полуфинале Светског првенства у Чешкој победом над Хрватском 73:66 (24:17, 14:18, 21:16 , 14:15).

Србија ће у борби за финале играти са Аустралијом која је била боља од Шпаније са 87:76.

Најефикаснији у победничкој екипи био је Михајло Андрић са 20 поена, 15 је убацио Мицић, а Јанковић 13.

На другој страни убедљиво најбољи био је Дарио Шарић са 30 поена, Гарбић је забележио 14, док је Јунаковић уписао 10 поена.

Српски јуниори су први пронашли прави ритам и наметнули жељени стил игре. Најрасположенији на самом почетку био је Михајло Андрић који је већ у првих осам минута постигао 10 поена. Центри нашег тима, Никола Милутинов, Никола Јанковић и Ђоко Шалић преузели су контролу у оба рекета, а кад су прорадили Никола Јокић и Василије Мицић, наш млади тим је у 13. минуту повео са 31:17. Од тог тренутка наши репрезентативци запали су у кризу. Изабраници селектора Мијатовића никако нису проналазили права решења за зонску одбрану ривала, што су Дарио Шарић соло акцијама, као и Томислав Габрић и Мислав Брзоја тројкама искористили да у последњем минуту првог полувремена смање на 35:32.

 

FIBA U 19 2013fu19m_2013ЧЕШКА, У19 СВЕТСКО ПРВЕНСТВО, ЧЕТВРТФИНАЛЕ – РЕЗУЛТАТИ
ЛИТВАНИЈА – КИНА 89:58
    
ШПАНИЈА – АУСТРАЛИЈА 76:87
    
СРБИЈА – ХРВАТСКА 73:66
    
САД – КАНАДА (20:15)

ПОЛУФИНАЛЕ (06. ЈУЛ 2013. ГОДИНЕ)

СРБИЈА – АУСТРАЛИЈА
    
ЛИТВАНИЈА – САД/КАНАДА

 

Наставак меча обележила је права канонада српских јуниора. Михајло Андрић, Василије Мицић и Јован Новак погодили су три узастопне тројке у прва два минута трећег периода за ново двоцифрену предност нашег тима – 47:35. Стечену залиху мудро је чувао тим селектора Мијатовића готово до самог финиша. Ипак, одлични Шарић 32. секунде пре краја успео је да смањи на 68:64, али већ у следећој акцији Никола Јанковић дошао је до пресудног офанизвног скока, био прецизан са линије слободних бацања, баш као и капитен Василије Мицић који је ставио тачку на велики тријумф и пласман Србије у полуфинале.

– Честитке момцима на великом успеху до кога смо дошли напорним радом и великом борбом свих 40 минута. Победили смо одличног противника који није према свему приказаном до сада заслужио да испадне у четвртфиналу. Рекао сам играчима да у оваквим дуелима побеђује екипа која буде имала хладнију главу, буде смиренија и мудрија. Емоције и мотивација се подразумевају. Знали смо да ће нам Шарић правити највише проблема.

Постигао је 30 поена, испунио своју квоту, али смо га зауставли кад су скокови и асистенције у питању. Такође лимитирали смо учинак Мавре, Мустапића и Јунаковића. То је управо оно што сам захтевао од екипе. Немамо времена за славље и одмор. Сутра нас очекује селекција Аустралије која заслужује још већи респект. Ради се о одличном тиму који је незгодан, игра јако чврсто и против кога не сме да буде опуштања. Већ смо их једном победили на турниру, али у полуфиналу нас очекује потпуно другачији сусрет – истакао је Дејан Мијатовић, селектор У19 репрезентације Србије.

СРБИЈА У19 : Пот, Новак 6, М. Јанковић, Јокић 8, Кутлешић, Мицић 15, Анђушић, Милутинов 5, Н. Јанковић 13,
Андрић 20, Добрић, Шалић 6.

ХРВАТСКА У19: Јунаковић 10, Габрић 14, Гулам, Мустапић, Демо, Шарић 30, Брзоја 8, Мавра 3, Бошњак, Бебдер, Марић 1, Јурковић.

Комплетна статистика – погледајте овде.