Прочитај ми чланак

„Боли ме кад видим где су Хрвати, којима смо радили шта смо хтели“

0

 472568_bosko-jankovic-foto-ap-1393167002-450491_f

Некадашњи репрезентативац Србије и играч Вероне Бошко Јанковић тренутно опоравља се од прелома потколеничне кости и не губи наду да ће се још јачи вратити на терен. Већина љубитеља фудбала на помен бившег везисте Црвене звезде ће рећи: какав је играч могао да буде да га повреде нису спречиле. Ипак, проблеми са повредама нису оно што Јанковића највише боли.

Као учесник три ЕП за младе (једини уз Банета Ивановића) на којима су „орлићи“ два пута играли финале и једном полуфинале, Јанковић је био пројектован за будућност националног тима Србије.

„Мало ме боли када видим ту генерацију Хрватске коју смо ми лагано побеђивали, како је изгурала и направила велике резултате. Баста и ја смо у тој утакмици против Модрића, Крањчара, Едуада, Ћорлуке и компаније буквално играли дупле пасове петама, радили смо шта смо хтели… А, то су све исти играчи. Модрић је и тада био такав тип играча, само што је имао здраву околину око себе и напредовао је.

Али, очигледно да смо ми имали другачији третман. Никада репрезентација није добила оно што је требало од нас који смо блистали у младој селекцији. Осим Банета и Коларова, сада и Басте. Криво ми је када видим Хрвате како им иде. Добри су, праве добре резултате, у врху су европског фудбала, а ми смо нестали. Зато кажем да свако треба да одговара за своје изборе. Зато се и нисмо квалификовали за последња такмичења. Два смо пропустили, а сада и у трећем имамо проблеме“, констатује Јанковић тужну слику репрезентативног фудбала у Србји.

Гледам Звездине утакмице и кажем шта бих дао да сам тамо

Пратиш ли шта се дешава са Звездом?

„Нисам меродован, јер не знам шта се дешава тамо. Сазнајем као и остали људи, читајући из медија. Жао ми је што све тако иде. Верујем да ће бити боље, а када и да ли ће заиста бити боље – не знам. Имам веру да може да иде боље. Не само Звезди, већ и целом српском фудбалу иако смо стварно дотакли дно. Једина лепа ствар у Звезди тренутно је: што је ситуација гора и што су играчи и игра гори, то је више навијача! Кад смо ми играли у Звезди, освајали смо дупле круне, а нисмо имали овакву подршку. Можда су људи то очекивали, па се подразумевало да побеђујемо. Мада, капирам и навијаче. Јер што је теже, то је помоћ потребнија. Тада доказујеш љубав. Гледам неке утакмице и замишљам шта бих дао да сам ту“, открива Јанковић.
Не верујеш у ову генерацију?

„Не кажем да су ови млади момци лоши фудбалери. Уопште то не мислим. Велики су потенцијал, сви су добри фудбалери и добри момци. Али, не можеш да очекујеш од неког ко има 20 година да ти изнесе терет одлучујућих утакмица. Знам по себи и како је било када сам ја био млад. Знам да сам био срећан да одиграм и минут. Ови млади играчи су прерано гурнути у ватру. Не зато што су то они хтели, већ зато што су то уместо њих одлучили неки други људи. Зато ваљда и постоје селекције које треба да се прођу, а не да се прескачу разреди. На крају смо видели до чега је то довело. Али, нека свако сноси одговорност за своје поступке и изборе“, рекао је, између осталог, Бошко Јанковић.

мозарт.спорт