• Почетна
  • СПОРТ
  • Битка Србије и Хрватске за коефицијенте и Ф4 позиције у последњем колу АБА лиге
Прочитај ми чланак

Битка Србије и Хрватске за коефицијенте и Ф4 позиције у последњем колу АБА лиге

0

sp-aba_620x0

Лигашки део 13. јадранске сезоне завршава се 26. колом растегнутим од суботе до понедељка, али без јасно уочљиве претње регуларности такмичења.

Наиме, већ познатим учесницима фајнал-фора у „Комбанк арени“ (25-27. април), као и тимовима у борби за опстанак (Широки и Задар) потребне су победе. Заједнички именитељ је битка за националне коефицијенте, која додаје или одузима једног представника наредне сезоне.

Србија у трци са Хрватском улази у последњу кривину с предношћу од 0,5, која јој у случају једне победе у директним дуелима (Цибона – Црвена звезда, Партизан – Цедевита) гарантује останак на максималној квоти представника у регионалном такмичењу (четири).

Уколико београдски вечити поклекну пред загребачким ривалима, терет борбе пашће на Раднички и Мега Визуру. У том случају потребни су нам тријумфи Крагујевчана у Скопљу и Смедереваца на домаћем терену против Будућности.

Сценарио по којем би Хрватска изборила четврто место далеко је захтевнији, јер подразумева победе свих њених тимова. Са две би остварила коефицијент 14,66, који би надмашио успех једног српског тима у последњем колу (14,75). Имајући у виду да Задар дочекује Олимпију, као и да су Звезда и Партизан фаворити у дуелима са Цибоном и Цедевитом, јасно је да је Србија много ближа коначној победи.

Паралелно са борбом за националне коефицијенте, мечеви београдских и загребачких тимова одлучују о томе ко ће се пласирати на завршни турнир са треће и четврте позиције. Звезда и Цедевита обезбедили су бројеве „1“ и „2“, док за „тројку“ конкуришу Партизан и Цибона. Рачуница је једноставна: победа било ког београдског тима оставља црно-беле на трећем месту, што је предуслов за пласман оба наша тима у Евролигу.

У том случају, полуфиналне парове фајнал-фора у „Арени“ чинили би Црвена звезда – Цибона и Партизан – Цедевита, тако да се њихови сусрети у последњем колу регуларног дела АБА лиге могу посматрати и као увертира за неупоредиво важније на завршном турниру регионалног такмичења.


КОЕФИЦИЈЕНТИ1. СРБИЈА 14,50
2. ХРВАТСКА 14,00
3. СЛОВЕНИЈА 11,00
4. БиХ 9,00
* Национални коефицијенти су количник укупног броја победа једне земље и броја њених тимова „

(Новости)