Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ НОВИНАР: Он је Богдан, а не Бојан, Србин је, а не Хрват и решета кошеве!

0

У Сакременту влада велико интересовање за новог играча који стиже у тамошњи НБA клуб, Кингсе. Како и не би, у питању је Богдан Богдановић, који не само да је наш репрезентативац и не само да је сјајан кошгетер, већ би требало да постане и најплаћенији НБA почетник у најјачој кошаркашкој лиги на свету. Овако га је локална штампа представила навијачима "краљева".

„Узбуђени сте због Богдановића, али… да ли је он нови Пеђа Стојаковић за Кингсе? Удахните дубоко“, пише Сакраменто Би у уредничком коментару и наставља:

„Прошле године у ово време, врло мало навијача ‘краљева’ знало је за његово име, врло мало је могло да изговори његово име, или да га разликује од ветерана Вашингтон Визардса који има исто презиме.

Богдан Богдановић, који ће званично постати члан Кингса следеће недеље, није Бојан Богдановић. Он је Србин, није Хрват. Он је бек шутер, није ниско крило. Он је, уз све то, и члан идеалне петорке Евролиге, искусан је професионалац, и један је од оних са све веће листе страних кошаркаша који прескачу океан и ускачу у НБA.

Последња аквизиција српске кошаркашке иконе, Дивца, који потпуно мења тим, биће лепо прихваћена, а и лепо ће зарадити, јер га чека 36 милиона долара током три сезоне, као што смо ми то први јавили у среду.

Богдановић, пик Феникса на драфту 2014, а на ког је право Сакраменто стекао прошле године када је дао осмог пика (Маркиса Криса) за Јоргоса Папајаниса (13. пика) и Скала Лабисијеа (28.), биће представљен током овогодишње Летње лиге у Лас Вегасу, где неће играти. Његова евролигашка сезона са Фенербахчеом завршена је прошлог месеца, а очекује се да ће играти за Србију на Еуробаскету од 31. августа до 17. септембра.

Дакле, да се вратимо дисању. Рећи да су Кингси одушевљени Богдановићевим доласком је слично као када кажете да је Дивац висок. A када НБA правила буду дозволила спортском директору Кингса да, почев од 6. јула, слободно говори о 24-годишњем кошаркашу, који ће се у спољној линији придружити Бадију Хилду, Малакију Ричардсону, те руки-плејмејкерима Деарону Фоксу и Френку Мејсону, Дивац ће имати много тога да каже.

Оно што он неће охрабривати су поређења Богдановића и Пеђе Стојаковића, осим оних да су обојица Срби, који имају презимена оптерећена бројним звучним сугласницима, а тренутно ће бити запослена у истом клубу. Другачији су то играчи. Другачије су им вештине. Другачије су им генерације.

Богдановић, чија је откупна клаузула у завршној години уговора са Фенербахчеом милион долара, сматра се једним од најбољих играча у Европи. И притом стиже после своје најбоље сезоне. Хајде да почнемо са тиме. ‘Београдски производ’, у кошаркашком смислу, има изврсну висину од 1,98, снажну фигуру и распон руку од око 2,10 метара. Офанзивно, он је комбинација шутера/кошгетера који се креће без лопте, а вољан је, и то прилично креативно, да додаје. Иако није нешто посебно брз или агилан, дефанзивно он то надограђује агресивношћу, такмичарском природом и инстиктом за освајање лопте и прекидање додавања.

„Знам Богдана још од када је био 18-годишњак, тада сам га тренирао на Еуро кампу 2010“, рекао је Фран Фраскила, бивши тренер, сада драфт аналитичар за ЕСПН, који притом ради за НБЦ када на ред дођу Олимпијске игре.

„Било је ту много талента, Батум, Фурније, Драгић, Ибака… Но, оно по чему се сећам Богдана је да је увек имао тај задивљујући осмех, али и врхунске потезе у великим мечевима. Aналогија коју користим је да је врхунска европска кошарка упоредива са врхунском колеџ кошарком. Богдановић је погађао са дистанце са 33% успешности, био је звезда у својој конкуренцији, а притом је и старији почетник, па му привикавање на НБA неће бити тешко. Играо је у аренама у којима су и запаљиве бомбе падале, па нема проблема са притиском на утакмицама. Тренер Дејв Јергер ће волети снагу његовог карактера. Он ће бити у кошаркашкој екстази чак и када се буде улазило у авион“, додао је Фраскила.

Да ли је Богдановић вредан уговора по коме ће, у просеку, зарађивати 12 милиона долара годишње, наравно – остаје да се види. Лудница је у овом спорту, али – његов уговор ће бити гарантован. Чињеница је да је Богданов колега из Фенербахчеа Екпе Јудо, такође члан овогодишње идеалне петорке Евролиге, био промашај Голден Стејта на драфту, наводи нас и овога пута на здраву меру опреза.

„Aли, искрено, ја мислим да је овај уговор добар за обе стране“, наставио је Фраскила, закључујући на следећи начин:

„Богдан треба да докаже да може да игра у НБA, а он ће то и доказати. Можете чак да кажете и да је он био најбољи играч у Европи ове сезоне. Искрено, ја сам сада узбуђен због Кингса, јер је Дивац и на драфту покупио одличне клинце. Постоји сада ту већ једна – нада““, наводи се на крају анализе Сакраменто Бија.