• Почетна
  • СПОРТ
  • АЈМО, АЈДЕ СВИ НА ДОЧЕК: Прваци света чекају вас испред Старог двора (сатница)
Прочитај ми чланак

АЈМО, АЈДЕ СВИ НА ДОЧЕК: Прваци света чекају вас испред Старог двора (сатница)

0

sampioni

Освојили су срца целе нације, сада је време да им се нација бар мало одужи. Златни „орлићи“, који су у суботу освојили светски шампионат у узрасту до 20 година, обратиће се навијачима са терасе Старог двора.

Изабраници Вељка Пуновића у понедељак ујутру слетели су на аеродром „Никола Тесла“, после чега је уприличена свечаност у Кућу фудбала у Старој Пазови, којој је присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

Централна манифестација заказана је за 19 часова испред Старог двора у Београду, а очекује се да „орлићи“ стигну аутобусом око 20 часова.

Радио-телевизија Србије директно ће преносити дочек златних фудбалера од 20 часова на Првом програму.

„Од почетка смо веровали у успех“

„Заиста нам је драго што смо имали подршку свих наших грађана и људи из региона, света, после освајања титуле. То нам је много значило, посебно што смо били далеко од своје земље. Момци су прешли дугачак пут да постану прваци света, овде у Пазови смо се окупили и гледали снимке „чилеанаца“ и у тај успех смо од почетка веровали. Поносан сам што сам провео са њима три године и крунисали сарадњу на најбољи могући начин“, рекао је Пауновић на конференцији за медије у Кући фудбала у Старој Пазови пред великим бројем новинарских екипа и у расположеној атмосфери где су млади фудбалери у неколико наврата скандирали селектору.

Он је додао да је начин на који је екипа дошла до трофеја невероватан.

„Нисмо се провлачили, играли смо до краја и истрајали. У тешким тренуцима показали смо менталитет, нисмо посустали и били смо чврсти. Верујем да ће моји играчи постати и А репрезентативци. Ова генерација је одиграла много драматичних утакмица, али су вером побеђивали на крају. Такав случај смо имали и у квалификацијама, па на ЕП, а ево сад и на СП, то је наш стил. Сваког тренутка сам веровао, чак и против Мађарске, која је можда била прекретница“, истакао је Пауновић.

Капитен „орлића“ Предраг Рајковић захвалио се свима на подршци, посебно челницима Фудбалског савеза.

„Успели смо у ономе о чему смо маштали пре почетка Светског првенства. Захвалио бих се свима на подршци, посебно ФСС-у, на условима које смо имали“, рекао је Рајковић.

Један од најбољих српских фудбалера Сергеј Милинковић-Савић рекао је да је екипа много научила из пораза од Уругваја на почетку турнира.

„Постали смо светски прваци, што нам је био циљ од првог дана. Било је тешко, али све смо издржали. Почели смо поразом, али смо дали све од себе. После тога смо били додатно мотивисани да покажемо колико умемо“, рекао је Милинковић-Савић.

Немања Максимовић је рекао је да је остварио сан великог броја младих фудбалера, да у финалу Светског првенства против Бразила постигне одлучујући погодак.

„Утакмица са Бразилом је била стварно невероватна. Бразил је светска сила, али веровали смо да можемо да победимо. Био сам сигуран да ћу постићи гол, и даље нисам свестан шта сам урадио. Свако дете сања гол против Бразила, и то одлучујући, на крају утакмице“, рекао је Максимовић у Старој Пазови.

Максимовић је навео да је кључна и најтежа утакмица ове екипе била у квалификацијама против Турске, у којој је тим, према његовим речима, показао карактер који је касније само потврђивао. Максимовић је додао да у четвртфиналу против САД није разговарао са голманом противничке екипе.

„Нисам причао са голманом већ са судијом, јер је мислио да сам већ шутнуо пенал“, рекао је Максимовић.

Живковић: Велики корак за све нас

Андрија Живковић, иако још није свестан колики је ово успех за земљу као што је Србија, зна да су он и његови саиграчи направили велики корак у својим каријерама.

„Још нисмо свесни шта смо урадили за Србију, за нас… Један велики корак за нашу каријеру, за нашу будућност… Бразил је светска екипа, стварно су показали да су, чим су се нашли у финалу, озбиљна екипа, као и ми… У неколико наврата сам изјављивао да ћемо освојити трофеј, јер сам веровао овим момцима, стручном штабу, знали смо сви који нам је циљ“, рекао је Живковић.

„Дефинитивно сам био убеђен у освајање трофеја када смо победили Мађарску (у осмини финала). Мислим да је то била кључна утакмица… И, наравно, кад смо победили САД на пенале… Тада смо сви веровали да освајамо пехар“, додао је Живковић.

Након освајања титуле очекивало се да ће неко од фудбалера Србије бити проглашен за најбољег играча турнира, али та награда је отишла у руке репрезентативца Малија Адама Траореа.

„То уопште није битно… Сви ови момци заслужују да буду играчи турнира. Сви они су, по мом мишљењу, играчи турнира. Сви су одиграли одлично, ову медаљу смо освојили заједно. Сви заједно“, додао је Живковић.

На питање да ли после овог успеха „орлићи“ могу да обећају нове успехе, Живковић је рекао:

„Чим смо освојили Светско првенство, наравно да можемо да обећамо. Само нам је небо граница.“

(РТС)