• Почетна
  • СПОРТ
  • Срби са Космета – Осети из Јужне Абхазије: фудбалом против агресије
Прочитај ми чланак

Срби са Космета – Осети из Јужне Абхазије: фудбалом против агресије

0

Косово и Метохија- Јужна Осетија- Абхазија: мини фудбал против агресије
Српски тим „Угљаре“ са Косова и Метохије, одржаће мечеве у мини фудбалу у градовима Цхинвали и Сухуми. Пријатељске утакмице су уприличене на четврту годишњицу грузијске агресије против Јужне Осетије.

Српски клуб – победник је већ традиционалног меморијалног турнира у Србији, у спомен 17-годишњег Димитрија Поповића, који је 2004. убијенје из ватреног оружја од стране косовских екстремиста, са прозора аутомобила у центру Грачанице.

Наш главни циљ је да подржимо младе који су преживели агресију – каже иницијатор скупа, председник Савеза руског и српског народа Виталиј Иљушкин:
И српски народ на Косову и Метохији, и народ Јужне Осетије и народ Абхазије уједињени су око православне вере и заједничке судбине. Сви ови људи, већ дуго времена и уз много крви бране своје право на избор на самостални живот. Њих уједињује и подршка Русије – и чињеница да они сами нису издали Русију.

Сликар и учитељ из Сергијевог Посада, Виталиј Иљушкин путује на Космет сваке године – прикупља и пружа хуманитарну помоћ, ради са младим генерацијама. Како је рекао сам Виталиј, у покрајини, деца га знају као „Деда мраз из Русије“.

 

Наш саговорник се први пут нашао у Србији у пролеће 1999. године:
Тада, током НАТО бомбардовања, сликао сам икону за дар цркви Светог Саве, одмах након бомбардовања, организовао сам одлазак 120-оро српске деце која су искусила овај варваризам, на одмор у Волгоград, на опоравак. Осетио сам тада, да никада у свом животу не бих могао да оставим српску тему. Идеја да се са спортском делегацијом иде у Цхинвали и Сухуми, и одрже братске утакмице родила се крајем маја ове године, када је концерту народног ансамбла „Косовски Божури“ у Москви, присуствовао чувени филмски режисер Никита Михалков. Он је чуо причу о Димитрију Поповићу и за турнир који се одржава у његово име и показао спремност да плати путовање победничком тиму. Размишљајући о овом путовању, одједном сам схватио да дефинитивно треба да разговарам са оцем и мајком покојног дечака и укажем да екипа није дошла само да се опусти.

Пројекат је одобрен од стране представника двеју младих кавкаских република, постоји и подршка Руске Федерације. Остаје само да се реше неки организациони проблеми и онда ће се знати тачно датум и формат утакмица у Јужној Осетији и Абхазији. Али, већ је познато да ће 16. августа српска екипа „Угљаре“ играти у једном од духовних центара Русије, у граду Сергијев Посад. На тај дан, фудбалери ће одати почаст не само србину Димитрију Поповићу, већ и русу- хероју Совјетског Савеза Александар Корјавину, рођеном у Сергијевом Посаду, који је са двадесет година погинуо у рату у Авганистану, а по цену свог живота, спасио командира вода.

 

(Глас Русије)