Прочитај ми чланак

Лукић одлази, Џаја нови председник Звезде

0

Готово је: актуелни председник Црвене звезде Владан Лукић током ове јесени напустиће једну од најодговорнијих функција у српском спорту и место првог човека клуба препустити легендарном Драгану Џајићу.
Сада им се путеви нису укрстили Роберт Просинечки је напустио „Маракану“, а Драган Џајић би ускоро требало да дође на чело клуба.

Најбољи играч у историји нашег фудбала требало би 14. септембра да оконча вишегодишње суђење због злоупотребе службеног положаја. Наиме, за тај дан је заказано последње саслушање, а до краја септембра биће донета коначна пресуда за коју добро обавештени извори тврде да ће бити ослобађајућа.

 

Лукић ће се склонити
После тога неће бити никаквих правих препрека да се Драган Џајић врати у клуб и испуни вишегодишњу жељу навијача, који су сложни у ставу да архитекта шампионске екипе из Барија једини може да сложи коцкице на „Маракани“ и Црвеној звезди врати давно изгубљени идентитет.

Сага о повратку легендарног играча и функционера у Љутице Богдана траје још од прошле зиме, када је требало да преузме бригу о спортском делу клуба, али је због познатих приватних проблема Џајић морао да се захвали на позиву из вољеног клуба.

– Тренутно имам друге приоритете и проблеме. Када се то реши, моћи ћемо да разговарамо – уобичајена је реченица Драгана Џајића.

У случају да Џаја добије ослобађајућу пресуду, он би на место председника Црвене звезде требало да буде изабран у експресном року, чиме би била стављена тачна на турбулентан период у Љутице Богдана. Актуелни властодржац Владан Лукић у више наврата је истицао да би се „радо“ склонио пред таквом величином попут Драгана Џајића, па му сада остаје само лакши део посла – да то обећање испуни.

 

Психолошки ефекат
Био би то можда најсрећнији крај председничког мандата некада сјајног центарфора, који је последњим потезима добрано изиритирао велики број навијача. Растанак са Робертом Просинечким, увијен у правну флоскулу о споразумном прекиду сарадње, допринео је томе да се добре стране Лукићеве владавине тренутно уопште не примећују. Јер млади хрватски стручњак само је последњи у низу клупских легенди које су напустиле Љутице Богдана, несвесно стављајући Лукићу око врата свилен гајтан.

Зато је Лукић морао да пронађе начина да задржи Робија у Црвеној звезди, поготово што је имао могућности да ослушне пулс јавности и увиди да је Просинечки човек који, без обзира на резултате, изазива јаке емоције код звездашке јавности. Овако, Лукић је Робија сврстао у друштво са Владимиром Петровићем, Стеваном Стојановићем и Ратомиром Дујковићем. Друштво потрошених легенди!

Крај таквој пракси требало би да означи повратак Драгана Џајића. Његова нова епизода у Црвеној звезди изазвала би велики психолошки ефекат и страствене заљубљенике у црвено-беле боје скоро па убедила да је за Џајину Звезду само небо граница. Под таквим дејством адреналина црвено-бели би могли да једну сезону одиграју на чист ентузијазам, али моћ Драгана Џајића у најбољим функционерским данима огледала се у томе што је знао да препозна шта ће се десити и сутра и прекосутра.

Од оне Звезде са којом је Џајић знао да производи само успехе остало је врло мало. Тада је он био јагода на шлагу, човек који је знао да изнесе сваки амбициозан план, директор истанчаног осећаја да у младом играчу препозна будућег великог аса. Имао је савезнике у Владимиру Цветковићу, затим чувеном Миши Слијепчевићу, доктору фудбала Вељку Алексићу са којим је сачинио петогодишњи план покоравања Европе.

А сада би његов повратак у Љутице Богдана значио само једно: да у њему сви из црвено-белог дела Србије виде фигуру која ће својом појавом бити довољна да комшије врати у статус вечитог пратиоца.

 

Чудан потез Промоција новог тренера протекла без председника клуба: Лукић се није појавио пред медијима
Председник Црвене звезде Владан Лукић није се појавио на јучерашњој промоцији новог тренера Александра Јанковића, што је врло неуобичајено, с обзиром на турбулентни период и велике ротације у Љутице Богдана.

– Председник се појављује на потписивањима спонзорских уговора и на сличним догађајима, а када је у питању промена тренера, логично је да ту буде неко из спортског сектора – покушао је да објасни портпарол Николовски чињеницу да је представљању Јанковића присуствовао Горан Маза Василијевић, који званично има функцију заменика (непостојећег) спортског директора.

Непостојећег јер је ту функцију од одласка Ивана Аџића, заједно с функцијом шефа стручног штаба, обављао Роберт Просинечки.

Занимљиво објашњење, с обзиром на то да Лукић није имао проблем да се у децембру 2010. појави на конференцији за новинаре и помпезно представи новог тренера – Роберта Просинечког.

– Много ствари се променило од тог периода, укључујући и односе с медијима – још једном је Николовски био неуверљив на питање новинара.

 

(Прес)