Прочитај ми чланак

Зорана Михајловић виђена за „одстрел“ у игри престола

0

Положај Зоране Михајловић у Српској напредној странци, а самим тим и у Влади Србије није добар.

Њено име је на самом врху списка оних којима се смеши политичка елиминација након предстојећих парламентарних избора.

Фото: Н.С.

А као повод за ту елиминацију свакако ће послужити информације објављене на ударним странама режимских таблоида да је ухапшени директор Железница Србије Мирољуб Јевтић новац од мита давао Михајловићевој и њеном супругу.

То што председник Вучић тренутно тврди да јој верује да није умешана у аферу, ускоро ће се променити у своју супротност и она ће бити пуштена низ воду, тврде за Данас у Српској напредној странци.

Саговорници Данаса наводе да нема човека који ће у Српској напредној странци заплакати за министарком Михајловић, јер се она многима замерила. Варничила је са министрима Зораном Ђорђевићем и Александром Вулином.

Јавно је одговарала премијерки Ани Брнабић, није стала у одбрану министра финансија Синише Малог, док је био у жижи јавности због плагираног доктората, а председници Скупштине Србије Маји Гојковић, усред највишег законодавног дома рекла је да лаже.

У СНС су је такозвани првоборци од самог њеног уласка у странку доживљавали као страно тело које морају да трпе јер иза ње наводно стоје светски моћници и Вучић.

Страначке колеге често су је оптуживале да је зарад остварења сопствених амбиција разноразним таблоидима пласирала афере против напредњака, а у неколико наврата било је и иницијатива да се о њеним поступцима расправља на страначким органима.

То се, међутим, никада није догодило, јер лидер странке није подржао такве предлоге имајући у виду да је управо Зорана била та која је увек била прва у његовој одбрани од разноразних напада и која га је прва предложила да се кандидује за председника Србије.

Извори Данаса наводе да се ситуација сада поприлично променила да су амбиције Михајловићеве нарасле и да је постала својеврсна сметња у страначкој хијерархији.

То практично значи, како кажу, да је, упркос јавној подршци Вучића, њен положај никад на климавијим ногама.

Владимир Ђукановић, члан Председништва СНС, недавно јавно обелоданио да ће се борити да Михајловићева због неколегијалности не буде ништа у СНС и да нема никакву улогу у Влади Србије, али јуче је за Данас рекао да не стиже да прати шта се то дешава око Зоране Михајловић и да га не интересује све то.

Његов страначки колега Драган Шормаз, међутим, каже да је СНС увек разговарао о људима који се налазе на функцијама, али да што се тиче самог рада министарке Михајловић до сада није било промашаја и да о томе говоре ауто путеви који се граде и железница која се обнавља.

За само једну годину урадила је 120 различитих ствари – од 55 километара нових ауто-путева, два нова моста на Дунаву и Дрини, 200 километара обновљених пруга.

Бобан Стојановић, политички аналитичар, признаје да је Михајловићева често нападана од стране страначких колега, да се ни сама није уздржавала од негативних коментара, али да никада није имала проблем са Вучићем.

„Док је тако – њена судбина ће бити да буде део Владе Србије. Иако не знамо због чега и на који начин министарка Михајловић има једну врсту моћи унутар СНС коју јој Вучић очигледно омогућава. Видећемо како ће се нова афера одвијати, али мислим да је Зорана безбедна док има Вучићеву заштиту. А тренутно је има“, каже Стојановић и додаје да је врло могуће да постоји нека врста међусобних обрачуна унутар СНС и да је ова афера са хапшењем на железници није усмерена само на Зорану Михајловић.

И Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, сматра да Зорана Михајловић већ дуже време има посебан третман у делу режимских медија, па и већих политичких фактора, блиских режиму и Александра Вучића.

„У тој кампањи против ње учествују и радикали, али и неки посланици и кланови самог ужег руководства СНС. Она је, ипак, опстајала упркос свему. Ово је значајно опаснији и директнији напад на њу, од ранијих и без обзира што су након првог удара на њу мало стишане формулације и релативизоване и даље је јасно да је она озбиљна мета, виђена за одстрел у игри престола унутар СНС. Није немогуће да буде склоњена у наредних пет-шест месеци, али би било право чудо уколико би остала на том месту након избора. Афера на железници је подсецање крила, и то Вучић често ради онима који покажу превелику амбицију и који му се на било који начин по ауторитету примакну. Она је често у СНС доживљавана као страно тело, бар у делу који чине такозвани првоборци. И преко медија и преко СНС води се кампања против ње и велико је чудо, што је и до сада опстајала. Стално се у тим напредњачким кулоарима спекулисало да има неку спољну подршку и заштиту и да на основу ње опстаје. После разноразних медијских натписа против ње све ми ово више личи на њену политичку елиминацију“, закључује Вукадиновић у изјави за Данас.