Прочитај ми чланак

ЗОРАН САНДИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИК ДСС: Покрајинска власт у Војводини узима новац од деце

0

Писана изјава потпредседника Демократске странке Србије, Зорана Сандића поводом одлуке покрајинске владе у Новом Саду да обустави финансијску помоћ за родитеље, који има имају треће дете. Изјаву преносимо у целости:

„Потпуно је несхватљиво да у јеку борбе за повећање наталитета у Србији, Покрајинска влада Војводине укида новац за треће дете у Војводини и ДСС такав потез сматра бахатим и неодговорним.

Покрајина је укинула новчану помоћ за треће дете, која се исплаћује од 2013.године у износу од 12.000 динара месечно, позивајући се на измене Закона о финансиској подршци породици са децом. Невероватно је да ће ова одлука Покрајинске владе бити примењивана ретроактивно, због чега ће породице које имају треће дете влада оставити без 12.000 динара, иако су то право већ почеле да остварују.

Тиме је Покрајинска влада, осим што је породице преварила, отворила и питање на шта ће бити утрошен новац годишњим буџетом Војводине већ распоређен за ове намене. Чланом 11. нови закон оставља могућност да „Покрајина и локалне самоуправе ,могу створити услове за остваривање других права, чак и већих права,уколико постоје опредељена финансијска средства „. Иако постоје средства опредељена за финансијску подршку породицама са децом, Покрајинска влада се оглушила о ову законску могућност и о потребе вишечланих породица.

ДСС позива Покрајинску владу да породицама и мајкама врати оно на шта имају право и тиме оповргне тврдње да је борба за повећање наталитета само декларативна.”