Прочитај ми чланак

Златановић: Виђена синергија целе опозиције коју ће власт покушати да разбије

0

БЕОГРАД, 30. јуна – На недавно одржаном видовданском протесту 28. јуна против Рио Тинта и могућег копања литијума у Јадру десило се, досад вероватно невиђено, непланирано јединство целокупне српске опозиције, која је стала у одбрану права еколошких активиста, окупљених у Савез еколошких организација Србије (СЕОС).

Како уосталом другачије објаснити присуство на једном месту најдеснијих Покрета Живим за Србију др Јоване Стојковић, покрета МИ Бранимира Несторовића, Народних патрола, па преко Народне странке, Двери, Новог ДСС-а, ПОКС-а, Крени-Промени Сава Манојловића, Демократске странке, ССП-а Драгана Ђиласа, СРЦЕ-а Здравка Поноша, до условно најлевљих Зелено-левог фронта и странке Заједно Небојше Зеленовића.

Да нпр. Мариника Тепић, Борко Стефановић, Здравко Понош, Саво Манојловић, али и Бранимир Несторовић, Александар Павић и остали, корачају и уопште буду једни поред других, незамисливо је осим у оваквим, сасвим изузетним случајевима.

Да је посреди синергија ретко виђена коју ће власт покушати да разбије и разједини, сматра главни уредник портала “Србин инфо” и медијске куће “Центар” Дејан Петар Златановић.

“Нека сарадња велика и плодоносна тешко да може да се успостави између условно, проевропске опозиције и десне, националне, сем уколико власт не напада у великој мери и једне и друге, али неки ексцес, скуп или протест као овај последњи у Лозници могу да покрену лавину незадовољства. Такође, мислим да ће режим покушати да измисли тему, као кукавичје јаје, на којој би, попут нпр. недавно везано за Динка Грухоњића, и десна и лева опозиција требало да се идеолошки определе. И ту видим интенцију режима да се опозиција сва скупљена на једном месту подели”, оцењује за “Симптом” Дејан Петар Златановић.

Он додаје да је тзв. десница, осим неких спавача у редовима опозиције, подложна и уценама и разним притисцима од власти, “а неки су богами и на узици”, па каже, за очекивати је притисак на тај део спектра.

“С друге стране, један део проевропске приче је подложан “страним окупаторима” и амбасадама. Овде је конкретно проблем у томе што се види да је, када је реч о Рио Тинту, проблем у западним земљама и ЕУ које би желеле рудник литијума у Србији, а не у Руској Федерацији, а део проевропске опозиције је наслоњен управо на њих”, објашњава он.

Како каже, већ се виде пукотине јер испливавају незадовољства и “ЗЛФ неће са Народним патролама”, јер се не слажу идеолошки итд.

“То јесте циљ власти и Александра Вучића, да се подметањем и пласирањем у јавност неке ‘измишљене теме’ не прича о корупцији, издаји КиМ… Јер, они се највише боје стапања тзв. грађанских и тзв. националних вредности, а управо су људи у Лозници који су протестовали препознали ‘да они који раде на издаји КиМ, у ствари раде на довођењу Рио Тинта’. Односно, повезали су тзв. државотворне са еколошким проблемима”, наводи Златановић, који похваљује “разуман и децидиран став организатора из СЕОС-а”, који су рекли да нема одустајања нити било каквих преговора са властима већ је дат ултиматум од 40 дана за испуњење њихових захтева.

Подсетимо, они траже да се усвоји Закон о забрани ископавања литијума и бора, у супротном, блокираће Србију, најпре железницу.

Златановић не очекује попуштање ни од власти ни од Рио Тинта, јер, како истиче, реч је о превише озбиљној компанији да би одустала и рекла “пуј пике не важи”.

“Очекујем одречан одговор из власти, а потом блокаде које су најављене. Добро је да се блокира све што је поменуто, али мислим да би требало блокирати и кључне институције у којима се доносе најважније одлуке у нашој земљи: Председништво, Скупштину и Владу Републике Србије”, закључује Дејан Петар Златановић.