Прочитај ми чланак

ЖИВКОВИЋ: И протести и грађанска непослушност – спремни смо на све добре идеје

0

"Да ли су протести досадни – да, понекад, да ли могу да буду динамичнији - могу. Али мени је важан континуитет. Да ћемо сменити Вучића тако што ће да се скупи 300 хиљада људи, то се никада нигде није десило. Ми смо Милошевића отерали, али смо га прво победили на изборима", каже председник Нове странке Зоран Живковић.

Он каже да је „Слободна зона“ у Пионирском парку предлог НОВЕ и додаје да то не искључује и протесте. Каже да такозвани „македонски“ или неки други сценарио попут бацања молотовљевих коктела на институције не долази у обзир.

„И протести и грађанска непослушност која не угрожава друге грађане, али и маса других ствари. Учествовање на неким седницама Скупштине ако су важне теме. Како да се радикализује протест, нек ми неко да један пример. Кад је било 300 хиљада људи, никад. Треба сви да седнемо заједно, сви људи који желе да учине добро, да то буде једно тело и да одлучимо шта ћемо да радимо. Ја сам спреман на све добре идеје. Ја сам, нажалост, једини који је учествовао у променама власти 1996. и 2000. и то не значи да сам најпаметнији, али ако неко има ускуства то сам ја и још неки. Хајде да спојимо идеје, енергију, младе људе и ове искусне да спрече да се праве грешке“, каже Живковић.

„Ако сада изађемо с именом кандидата уништиће га кампања за два месеца. Ми имамо начелан договор да то буде личност која је најмање загађена негативном кампањом. Тако смо одлучили да ћемо подржати Коштуницу на тадашњим изборима“, рекао је Живковић.

Посланик Демократске странке Радослав Милојчић каже да му је жао што су протетси широм Србије престали и да то није требало да се деси. Каже да су грађани изашли на улице јер немају хране, новац деци за ужину или за грејање.

„СНС је унизила друштво, протетси су одговор на бахато понашање према свакоме ко другачије мисли. Немам ништа против шатора и Слободне зоне, али мислим да постоје озбиљније ствари. Хоћемо или не на изборе, ми већ сада треба да припремимо контролоре бирачких места. Треба наћи одговорне људе који ће да чувају изборну вољу. Морамо да нађемо кандидате који ће да победе, много је оперативног посла који треба да се уради док се не распишу избори“, сматра Милојчић.

Живковић је сагласан да се сваког дана треба борити за изборне услове и поручује да су закони који штите изборни процес и медије добри, али да се не спроводе.

„Потребна је добра контрола избора макар и не изашли, не смемо да му допустимо да краде, о изборима ћемо донети одлуку када буду расписани. Врло је могуће да ће бити избори на свим нивоима, јер Вучић зна да ови око њега немају харизму. Он одлучује о свему, о гондоли да ли ће да буде једна сајла или три, најављује одлуке суда, само није узео право прве брачне ноћи, све друго је ставио у своје руке. Избори ће бити за преко 100 општина, парламент, председника, нама треба неколико хиљада добрих канд. Сад имамо искуство и ништа не сме да нас изненади“, поручује лидер Нове странке.

Живковић: Нико ме није звао да дођем на уједињење Демократске странке7

У недељу ће Србија добити нову-стару Демократску странку, тачније Унију демократске странке у којој ће бити партије Бориса Тадића и Небојше Зеленовића.

Милојчић је рекао да је уједињење добра ствар за грађане јер треба да постоји контратежа СНС-у и, како је рекао, једна озбиљна странка која зна шта је политика.

„ДС има све што је потребно да би одговорила на изборе, очекујем да Живковић буде ту, било би нам драго. Треба да направимо скупштину и да изаберемо руководство и тако да се припремимо за изборе да бисмо отерали Вучића и СНС. Надам се да ће се и остали вратити кући. Први корак је унија ДС, СДС и Заједно за Србију, постоје неки процедурални проблеми, али се надам да до септемпбра можемо да их превазиђемо“, поручује Милојчић.

Живковић је објаснио да је идеја о уједињењу стара више од годину дана и да је о томе разговарао више пута. Његов предлог је, каже, био да се направи јасан програм за наредних пет година и да се ДС врати идејама Зорана Ђинђића и петог октобра.

„Ако је идеја враћање на ту политку и ми ћемо да приђемо томе. Кад сам рекао то као услов мени се више нико није јавио. Чујем за то прављање уније, али ја нисам позван, као ни било ко из НОВЕ. Један од лидера ми је рекао да друга двојица нису за то да ја будем ту, јер се залажем за Ђинђићеву политику. Нема везе, ми можемо да сарађујемо као и до сада“, рекао је Живковић.

Милојчић: Нисам Мартиновић да гласам на звонце

Скупштина Србије расправља о Предлогу закона за измене и допуне Кривичног законика, познате у јавности као Тијанин закон, које обухватају увођење казне доживотног затвора за најтежа постојећа кривична дела, као и о изменама других закона из кривичне области. Казна доживотног затвора била би уведена, у складу са иницијативом Фондација Тијана Јурић, за кривична дела силовање, обљуба на немоћним лицем, обљуба са дететом и обљуба злоупотребом службеног положаја.

Милојичић је рекао да ће бити у скупштинској сали када се буде гласало о Тијанином закону због, како је рекао, „своје и све друге деце“.

„Нећу да учествујем у раду Скупштине, наравно да бојкотујемо, али право је сваког посланика да донесе одлуке у складу са собом а не са страначком инфраструктуром. ДС поштује различито мишљење и слободу говора. Као отац и због све деце у Србији ја ћу гласати. Закон је изнад политике и према овом закону поступамо према томе шта он доноси, а не као власт или оппозиција“, образлаже своју одлуку Милојчић.

На неке тврдње да је гласање припрема за његов прелазак у редове СНС-а, одговара да већ седам година критикује СНС.

„Доживео сам да ми СНС искључи струју да би ме сменили, да ми четири одборника буду приведена, моја сестра не може да добије посао јер је моја сестра, другари добијају отказ. Те приче форсирају они који Вучићу дају кворум. СНС је уназадила економилу, задужила нас је, не занима ме Вучић, ја ћу за овај закон гласати као родитељ. Поднео сам и амандман да би закон био потпуно у складу са законима ЕУ, видећемо да ли су спремни да усвоје тај амандман. Ако га усвоје, биће као закон у Немачкој, Енглеској, Француској“, каже он.

С друге стране, Живковић напомиње да „они лицемерно користе Тијанин закон“ и додаје да нису подржали његов предлог да се новац, уместо за финансирање кампања, да за лечење деце.

„Сваки закон може да буде злоупотребљен и то видимо. Ко је одговарао за смрт седам људи у афери „Хеликоптер“, за смрт жене на наплатној рампи у Дољевцу, Асомакум није решен. Ја сам да казнена политика буде мало жешћа, то није популарно мишљење, много је лепо да се позивмао на традицију ЕУ, али неке ствари нису примењиве. Кад преузмемо власт, да се овај закон одмах примени на Вучића и његове сатрапе“, каже он и додаје да је мислио да гласа за Тијанин закон.

„Али онда се десило то да смо добили и од Маје Гојковић и од Мартиновића једно моралисање најгоре врсте и лицемерство које ме иритира… Не смета ми што су пооштрене неке мере, јер мислим да казнена политика мора да буде оштрија, слажем се с експертима који мисле да то није у духу Европе. Мислим да ће колега Милојчић бити злоупотребљен од власти“, поручио је лидер НОВЕ.

Милојчић додаје да се види да је СНС све злоупотребила и да ниједан изборни циклус није прошао без туче и киднаповања.

„Треба нам десет емисија да набројимо све афере, ниједан грађанин нема пара у новчанику ни горива у резервоару. Ниједна измена и допуна ДС није стављена на дневни ред. Желим да покажем разлику у односу на њих тако што ћу да гласам за Тијанин закон. Не желим да будем исти као они“, поручио је посланик демократа и додао да „није Мартиновић да гласа на звонце или како му председник пошаље смс“.

Говорећи о бојкоту парламента, Живковић је рекао да је ефекат требало да буде већи, као и присуство посланика у холу Скупштине и коментарисање онога што се дешава у парламенту.

„Било је разлога да нам се згади боравак у сали, требало је изаћи али оставити и опцију кад су неке важне теме да ћемо ипак доћи. Тај активни бојкот за који сам се залагао не иде баш најбоље, још неколико колега и колегиница бојим се да нису схватили озбиљно, ја сам коментарисао многе законе у процедури. Да се нађу начини да будемо више с грађанима, сад имамо Слободну зону, то није замена за парламент и протесте, то је део укупне борбе“, рекао је Живковић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!