Прочитај ми чланак

ЖЕЉЕЗЊАК (РУСИЈА): Зна се ко иницира протесте, а жута паткица…

0

Москва - Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије Сергеј Железњак каже да је добро познато ко и како иницира „ненасилне протесте“ у бившој Југославији.

3

Фото: Танјуг – С. Радовановић

Москва – Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије Сергеј Железњак каже да је добро познато ко и како иницира „ненасилне протесте“ у бившој Југославији.

Како каже, таквих протеста има и у Украјини и у многим другим земљама, а зна се какве трагичне последице они имају.

„Сасвим је очигледно да садашња серија протеста у Београду под симболом жуте паткице на којима су као ’посматрачи’ учествовали представници Стејт департмента САД, заједно са протестима у Бањалуци и Македонији, имају недвосмислене карактеристике операције коју спроводе спољне снаге са циљем да се дестабилизује ситуација на Балкану“, нагласио је он.

Жута паткица симбол је протеста у Београду због рушења у Савамали током изборне ноћи и захтева грађанске иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ за сменама у врху градске и државне власти због тог рушења. Четири протеста одржана су до сада у Београду, више хиљада грађана окупило се сваки пут испред градске скупштине и потом прошетало улицама.

Подсећамо, Јединствена Русија потписала је политичку декларацију са ДСС и Покретом Двери, а Железњак је потом одржао консултације са представницима тих странака.

Чланови Јединствене Русије, ДСС и Двери размотрили су опасности ширења „наранџастих“ технологија, такозваних „ненасилних смена речима“ на простору бивше Југославије, чији је циљ дестабилизација друштвено-политичке ситуације у Србији, Републици Српској и Македонији, наводи се на сајту Руска реч.

Како је рекао руски политичар, Јединствена Русија изражава одлучан протест због сличних метода које подразумевају насилне сценарије развоја догађаја.

„Наша држава и наша партија имају велико искуство у успешној борби са сличним покушајима мешања у наше унутрашње послове. Још 2012. године у Русији је усвојен низ закона где је прописано да се у посебан режим издвајају активности НВО које се баве политичким деловањем за новац добијен из иностранства“, наводи он.

Према његовим речима неопоходна је „консолидација свих здравих друштвених снага на основу идеја и вредности које уједињују нацију и ограђују је од покушаја да јој се споља наметну неприхватљива решења“.

„Србија се с правом поноси својом прошлошћу и својим историјским вредностима. Видовдан је празник који има посебан значај у српској историји. На Косову пољу су 1389. године српски витезови на челу са светим Царом Лазаром Косовским јуначки изгинули како би створили Небеску Србију, која је већ шест векова симбол српске духовне снаге и храбрости. Честитам свој нашој православној браћи у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, у Македонији и свуда где се обележава овај духовни празник, најважнији у српском народу“, додао је руски функционер.