Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНОВИЋ: Ако Вучић неће поштене изборе, имаће улицу – све је на њему

0

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић каже да су све поруке упућене опозицији с протеста легитимне и на месту и да су потпуно разумели шта су рекли глумци Бранислав Трифуновић и Никола Којо.

„Добили смо домаћи задатак и разумели смо. СзС је упутио писмо осталим опозиционим странкама које су потписале заједнички захтев за изборне услове да имамо састанак у петак на коме ћемо да отворимо тему о ономе што се дешава на улицама градова у Србији. Разумели смо поруку, бавимо се тиме, очекујемо да изађемо с добром понудом пред грађане, да будемо пуни разумевања о ономе што су главне теме у друштву“, рекао је Зеленовић у Дану уживо.

Градоначелник Шапца наводи да желе да се постигне договор свих учесника у друштву који имају тежњу да живе нормално и да је потребно да се превазиђу разлике.

„Морамо да постигнемо општи договор да имамо нормално друштво до кога се долази мирним путем на поштеним изборима. Ту нема разлика, да направимо свеобухватни текст и да се потпишемо на то, да заузмемо став да желимо нормалну Србију. Порука је да је Вучић лош, да је претворио Србију у каљугу, да да људи не желе тако да живе“.

Говорећи о протестима у више градова у Србији, Зеленовић је рекао да је све кренуло добро и да ће у опозицији да се потруде да „не испусте то“. Каже да политичари треба да говоре о томе шта желе да ураде, а први затев је – поштени избори.

„Довољно смо искусни да направимо квалитетну платформу против које неће нико имати ништа. Нико не може да има нешто порив слободних избора, слободе медија. Онда да покушамо да испослујемо поштене изборе. Слушам шта говори Вучић и шта год изговори, после тога дође још више људи на протест. То што је рекао да неће испунити ниједан захтев је лоше по њега. Желимо поштене изборе, медије, оно што је загарнтовано нашим законима. Избори нису поштени и имамо доказе, ја сам о томе говорио у Стразбуру, прикупили смо нове доказе како изгледају локални избори у Лучанима или неким другим самоуправама. Дакле, захтеви су – поштени избори, слобода медија, тела која их контролишу да примењују законе, РТС да буде јавни сервис, РАТЕЛ да ради свој посао, институционална инфрструктура, у РИК-у да седе људи од интегритета, да се обезбеди правосуђе које ће да реагује на повреде закона. Вучић каже ја то нећу, ако неће поштене изборе, имаће улицу, све је на њему“.

Како је рекао, решење СзС је прелазна влада стручњака са мандатом од годину дана, која треба да врати институције које је, каже, цунами Вучића порушио. Онда та влада треба да припреми друштво за изборе на којима ће све организације моћи да кажу шта им је програм, а грађани да одлуче ко ће водити Србију.

„Морамо да се обавежемо да нећемо да учествујемо у лудилу које производи странка на власти, да нећемо да учествујемо на изорима који нису поштени. Хоћемо изборна правила која су важила до 2012, од тада избори нису поштени. Желимо да учествујемо на поштеним изборима, не на ономе што сервира Вучић. Сви из опозиције треба то да гарантују именом и презименом“.

Зеленовић истиче да су поштени избори један од најважнијих услова.

„Видели сте како изгледају избори, морамо да зауставимо лудило капиларних гласова, да та појава да буде искорењена, људи који бивају принуђени да гласају за СНС, онда да свој листић фотографишу, онда рођаци то да раде, људи који чекају надокнаду зато шло гласају, да се престане с куповином гласова. Забрана запошљавање је служила да СНС запосли људе у јавни систем, она важи да се запосле страначки људи и ботови, 3.500 људи се запослило пред изборе у Београду“.