Прочитај ми чланак

ЗБОГ ПРОТЕСТА у БАЊА ЛУЦИ појачане полицијске снаге; забрањен и алкохол у граду

0

У Бањалуци ће данас бити одржани протести опозиције и власти, а полицијски службеници су већ распоређени на локацији одржавања протеста и спремно дочекују учеснике протеста.

banjaluka gospodska
На пола пута између парка Младена Стојановића и Трга Крајине налази се палата предсједника Републике Српске Милорада Додика који осигурава велики број полицијских службеника.

Слична ситуација је и испред зграде Владе РС-а, која се налази у непосредној близини парка Младена Стојановића гђе ће бити одржани протести опозиције.

Два контролна пункта и више стотина полицајаца и припадника осигурања распоређено је око парка, а све улице су затворене за саобраћај.

На Тргу Крајине гђе ће бити одржани протести власти у току је постављање бине, као и у парку Младена Стојановића, а учесници протеста још увијек нису почели пристизати на своја одредишта.

Бањалучани које смо затекли на улицама у близини палате предсједника РС-а нису хтјели коментарисати данашње протесте.

На данашњим протестима у Бања Луци очекује се више хиљада грађана, а догађај ће осигуравати преко 2.000 полицајаца. Опозиција креће из парка Младен Стојановић у 12 сати, а власт са Трга Крајине у 13 сати.

Нема алкохола

На основу Наредбе коју је донио градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић, данас ће бити забрањен рад свих угоститељских објеката, као и продаја и точење алкохолних пића на подручју града.

Забрана је ступила на снагу у поноћ.

Овом наредбом дана 14.05.2016. године у времену од 00:00 до 20:00 часова привремено се забрањује рад свих угоститељских објеката, док се угоститељским објектима смјештајног типа (хотели, хостели и сл.) забрањује точење алкохолних пића на цијелом подручју града Бањалука.

У протеклих неколико дана и власт и опозиција је интензивно радила на припремама својих скупова, а како су изнијели у СНСД-у ова странка очекује око 30.000 присталица на Тргу Крајине. Са друге стране из Савеза за промјене су најавили долазак око 10.000 људи на њихов протест.

ОДБИЈАЊЕМ ПАТРИЈАРХОВОГ АПЕЛА опозиција у Српској преузела одговорност за 14. мај

Данас протест и митинг у Бањалуци

Данас ће се у Бањалуци одржати протест опозиције и митинг владајуће коалиције. Пратите БУКУ јер ћемо све информације доносити уживо, наши репортери ће бити на оба скупа.

Протест под слоганом „Ослободимо Српску“ заказан је за 12 часова у бањалучком парку „Младен Стојановић“, док ће у исто вријеме политичке партије предвођене СНСД-ом на Тргу крајине окупуити своје присталице, гђе ће се одржати митинг „Срцем за Српску“.

Оба сутрашња скупа у Бањалуци, и владајућих структура и опозиције, добила су одобрење од МУП-а РС са ограничењем кретања. Ово је потврдио јуче Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС и нагласио да  било каква промјена трасе кретања група које ће се сутра окупити неће бити дозвољена, обзиром да постоје одређене информације о доласку група из Федерације БиХ, Србије и Хрватске, од који су многе  и идентификоване, па ће на улазу у БиХ њихово кретање бити евидентирано и праћено.

Полиција ће на више мјеста контролисати и усмјеравати саобраћај и биће постављење препреке у виду ограда у циљу раздвајања скупова у виду једне тампон зоне, гђе ће спријечити да се сусретну људи који долазе на оба скупа како би се избјегле немиле сцене. Према процјенама полиције, очекује се долазак око 300 до 400 аутобуса у Бањалуку из цијеле РС, који ће бити праћени полицијским службеницима.

Министар Лукач је позивао све са добрим намјерама да дођу у Бањалуку, те да неће допустити рушење највећег града у РС.

„Сви који долазе у Бањалуку позивам их да дођу с добрим намјерама, а не са циљем рушења. Имамо много информација да су у Бањалуку спремне доћи групе и појединци управо са таквим намјерама. Ко год покуша напасти полицију, полиција ће искористити законска овлаштења и привести и санкционисати сваког ко на било који начин прекрши закон“.

„Позивам народ да буде на страни полиције, јер ова полиција је увијек била на страни народа и радила све за заштиту народа“, додао је.