Прочитај ми чланак

„Због геноцида, није у интересу Срба да владају Сребреницом“

0

Лидер Бошњачке демократске заједнице Санџака Муамер Зукорлић, који је посланик у Скупштини Србије, тврди да се у Сребреници догодио геноцид, да је тај град у Републици Српској "један од симбола" и да "уопште није у интересу српског народа да Срби владају Сребреницом".

Zukorlic2Бивши санџачки муфтија, чије се име налази на привременом бирачком списку за Сребреницу, иако је однедавно посланик у Скупштини Србије, за „ЕуроБлиц“ каже да ће највероватније гласати на предстојећим локалним изборима у БиХ и подржати кандидатуру Ћамила Дураковића за начелника Сребренице.

– Имам двојно држављанство Србије и БиХ и по том основу се и налазим на бирачком списку. Уколико не будем спречен, гласаћу на предстојећим изборима у Сребреници. У томе не видим ништа чудно ни проблематично – каже Зукорлић.

Упитан због чега му је толико важна победа бошњачког кандидата за начелника Сребренице, Зукорлић одговара:

– Постоји много баријера које треба прећи на путу српско-бошњачког помирења, а једна од њих је Сребреница са свиме што она јесте и шта она значи. Треба наћи снаге, посебно са тачке гледишта српске политичке и интелектуалне елите, да се Сребреници приступи као могућој тачки спајања, а нипошто ономе што она, нажалост, сада јесте, а то је главни камен спотицања будућим односима Срба и Бошњака. Мислим да уопште није у интересу српског народа да Срби владају Сребреницом.

На питање зашто мисли да начелник Србин не би боље управљао Сребреницом од свих досадашњих бошњачких начелника, Зукорлић каже: – Видите, то што причате чак је и могуће. Међутим, ја вам говорим о симболичком значењу. Мислим да би чак и у случају да Срби имају одрешене руке да начелник Сребренице буде Србин, требало да се од тога устегну. Постоје тачке које имају много већу симболичку вредност од стварне политичке и материјалне вредности.

– Дефинитивно, Сребреница је на локалном, регионалном и међународном плану постала један од симбола. Због тога саветујем српском народу да са Сребреницом комуницирају језиком симбола, а не језиком политичке математике. Мислим да је то добро и за српски и за бошњачки народ и за нашу заједничку будућност – наводи Зукорлић.

Он сматра и да „евентуални долазак Србина за начелника генерише енергију која је против српског народа“. – Пре свега у смислу тога да се тамо догодио геноцид, да се зна ко га је починио и да постоји пресуда. Ствара се једна негативна емоција. Симболи управо имају ту моћ да стварају емоције. Ово вам говорим најдобронамерније, као савет, а никако језиком некаквог наметања – каже Зукорлић.