Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНА 13. ПРОТЕСТНА ШЕТЊА, протест и на Ускрс НИШ: Професори уз студенти

0

Учесници протеста "Против диктатуре" окупили су 13. пут заредом испред Дома Народне скупштине у Београду и одржали кратку протестну шетњу. Како јавља репортерка Н1, био је присутан знатно мањи број људи у односу на претходне дане.

Демонстранти објашњавају да су разлози за присуство мањег броја људи „медијски спинови да ће бити паузе“, као и ускршњи празници.

Уз звуке пиштаљки и труба држе транспарент „Против терора власти“ и заставу Србије, учесници протеста прво су кренули ка Теразијама, где су негодовали због извештавања дневног листа Информер.

Након тога колона се упутила преко Трга Републике и Македонске улице до Радио телевизије Србије, где су демонстранти накратко застали и узвикивали „Хоћемо оставке“.

Скуп је завршен шетњом до Дома Народне скупштине, одакле је поворка и кренула, уз најаву да ће протест бити одржан и у недељу у 18 часова.

Протести у Београду и другим градовима Србије су почели 3. априла, дан после председничћких избора.

Грађани траже смењивање „политичке елите“ на челу с премијером и победником избора Aлександром Вучићем, фер и слободне изборе, смењивање чланова Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске медије, слободу медија и разрешење „свих корумпираних функционера“.

Влади је дат рок до 17. априла да испуни њихове захтеве.

Након тога, као преносе медији, најављена је радикализација протеста. Међутим, док поједини демонстранти објашњавају да се под тим подразумева само већи број људи који ће протестовати, медији наводе да је у плану, између осталог, блокада саобраћајница и факултета.

Део нишких професора уз студенте: Наша дужност и задатак

Пре два дана београдски студенти позвали су своје професоре да им се придруже у „Протесту против диктатуре“, али су на позив студената професори углавном остали неми. Нишки студенти нису морали да зову јер им се део професора сам придружио. Реч је о неколицини професора који шетњу уз студенте виде као своју дужност и задатак.

Пре тачно 13 дана нишки студенти почели су да лају (ав, ав, ав…), сваке вечери масовно падају у несвест и да зову своје суграђане да им се придруже у протестима „Против диктатуре“.

Већина професора нишког универзитета студентске протесте посматра са дистанце и без намере да им се придружи. Већина. У мањини је декан Филозофоског факултета Наталија Јовановић.

„Они нама из вечери у вече показују колико још има енергије у овој земљи, иако је, као што знате, на врху земаља које су извезле своју памет“, објашњава она.

Срђан Пешић, професор Медицинског факултета у Нишу: Ја мислим да су они осетили моменат и да им је довде свега, да виде да се један накарадни систем који је изнедрио овакву власт и све политичаре у последњих 20 година најзад мора променити, мора да буде мало другачији.

Наталија Јовановић: Па ко ће критички да мисли и да стаје уз своје студенте, ако не ми?

Срђан Пешић: Мислим да професори немају други задатак, него да буду уз своје студенте.

Један део професора нишког универзитета, уместо уз своје студенте, стао је уз, тада председничког кандидата, сада новоизабраног председника.

Током изборне кампање, међу 650 јавних личности, својим потписом Aлександра Вучића подржали су ректор нишког Универзитета, декани Медицинског и Грађевинског факултета у Нишу, али и десетак професора, углавном медицине.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

И док они, како стоји у прогалсу, верују да је Aлександар Вучић гарант пристојне и уређене Србије, њихови студенти баш Вучића сваке вечери, песмом, питају: Је л’ нас видиш сад?