Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕ ПОМЕРА ГЛАСАЊЕ: Разрован Београд одлаже градске изборе

0

Мада се напредњаци залажу да избори у престоници буду у децембру, извесно је да ће бити померени до марта, пошто радови, који изазивају револт грађана, неће бити завршени до краја године, оцењују аналитичари

Иако се председник београдског одбора СНС Небојша Стефановић заложио да избори у престоници буду у децембру, извесно је да ће бити одржани у марту, у редовном термину, и то, према неким најавама – 11. марта.

Врх СНС је то искористио као својеврстан маневар да би видео реакцију и открио карте опозиције, али и због бројних радова, што је требало да буде изборни адут напредњака, који не могу да се заврше до децембра, оцењују аналитичари.

– Власт непрекидно пушта пробне балоне о изборима, датумима њиховог одржавања, који служе за замајавање јавности и збуњивање опозиције, а сада с посебним акцентом на Драгана Ђиласа. Желе њега да истерају на чистац, да открију да ли ће се вратити у политику и кандидовати за градоначелника – коментарише уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић и истиче да је фактор „радови“ одложио београдске изборе за пролеће:

– Део радова неће бити завршен до децембра. У Београду је сад потпуни хаос, гужве, људи су револтирани, нервозни. Извеснији су у марту јер ће до тада људима да им избледи сећање на саобраћајне колапсе, а држаће их ефекат најављених повећања плата и пензија.

И политиколог Бобан Стојановић оцењује да је преломљено да избори ипак буду у марту јер се са завршетком радова касни.

– То мора да буде темпирано пред изборе, јер су ти радови врста шминкања Београда како би власт имала теме за промоцију. Истовремено, потребно је и време да грађани забораве на сва мрцварења и малтретирања због гужви – каже он и не искључује се могућност, због силних трзавица у Влади и неслагања међу министрима, да с београдским у марту буду одржани и ванредни парламентарни избори.

– Нови парламент и влада би у том случају спојили мандат с председником, па би наредни обједињени избори могли бити одржани 2020. Тиме би београдски избори постали другоразредни, опозиција би морала да се усредсреди на целу Србију, а за то немају ни новац ни инфраструктуру.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да се Влада не плаши ванредних парламентарних избора.

Реаговања

Милутин Мркоњић, СПС

СПС НА ИЗБОРЕ САМОСТАЛНО

СПС треба да самостално изађе на београдске изборе и понуди свог кандидата за градоначелника, а касније може да разговара о коалицијама. Избори су „спортска дисциплина“ и свака партија треба да има своју листу, своје кандидате. СПС има своје кандидате.

Балша Божовић, ДС

ОПРАВДАН СТРАХ

Најновије тврдње о марту као могућој опцији одржавања избора говоре о јасној свести СНС да ништа није урађено у Београду у претходном периоду и да им гола пропаганда остаје једина опција. Њихов страх је оправдан, јер врло добро знају шта говоре истраживања.

Дијана Вукомановић, посланик

БИЛДОВАЊЕ И МОБИЛИЗАЦИЈА

Лицитирање с датумом избора је показатељ лошег рејтинга СНС у главним граду Србије и намеравају да га набилдују на паралелним ванредним парламентарним изборима. СНС није за три године успео да формира јак београдски тим ни лидера напредњака који би могао да издејствује победу у Београду.