Прочитај ми чланак

Зашто би Вучић желео да грађани Србије промене начин размишљања?

0

(Ратко Паић, Двери, Глас Русије)

Да ли Вучић жели да промени мишљење грађана Србије по питањима по којима се народ и Европска унија не слажу? Да ли је лоше што мислимо да је Косово Србија?

 

Aleksandar-Vucic 3Пре десетак дана, или тачније 6. марта, први потпредседник владе Србије Александар Вучић је боравио у званичној посети Лондону. Како је тим поводом службено саопштено из кабинета вице премијера, на сусрету са британским министром иностраних послова Вилијамом Хејгом, на почетку разговора, Вучић је истакао значај „стварања вредносног система у Србији који би допринео, не само уласку Србије у ЕУ, већ и промени начина размишљања“.

Он се том приликом није детаљније изјаснио шта тачно подразумева под „променом начина размишљања“ грађана Србије, а није то учинио ни у данима који су уследили после његовог повратка у земљу. Исто тако, Вучић није објаснио јавности због чега је уопште потребна било каква „промена начина размишљања“ просечног Србина, и шта је то сада погрешно у његовим ставовима?

Стога, можемо једино да нагађамо шта је конкретно имао у виду и да набројимо само неколико главних ставова већине становника Србије, који се не подударају са важећим вредносним системом у Европској унији.

Дакле, да ли је проблем, рецимо, у томе што српски грађани не препознају геј параде као позитивну појавукоја доприноси бољем схватању људских права?

На пример у постојећем, широко прихваћеном вредносном систему какав постоји у Европској унији, геј параде су масовна појава и обавезни декор највећих европских престоница, с обзиром да се оне тамо сматрају врхунским изразом основних људских слобода. А са друге стране, у Србији, исто као рецимо у Русији и неким другим источним земљама, и поред поштовања права сваког човека на лични избор, таква јавна окупљања се сматрају неприхватљивом пропагандом хомосексуалног животног опредељења. Идентичан став према том питању има и Православна црква, па се оправдано поставља питање – да ли вице премијер у смислу своје изјаве жели да промени начин размишљања и Православне цркве?

Затим, да ли можда Вучић жели да „промени начин размишљања“ грађана Србије када се ради о месту и положају Косова и Метохије, како у Уставу Србије, тако и у свести и колективном памћењу? Јер свакако да би промена вредносног система по том питању и одбацивање косовске митологије „допринело уласку Србије у ЕУ“.

А можда је потпредседник владе у својој загонетној изјави имао на уму да би другачији начин размишљања требало да подразумева много већу отвореност грађана Србије према појави генетски модификованих производа на домаћем тржишту? 

Или би можда, у процесу „промене начина размишљања“, просечни Србин требало да прихвати за највеће пријатеље оне који су му растакали државу и гађали га ракетама, а истовремено да охлади емоције према оним истинским пријатељима који су га увек само подржавали?

У сваком случају, Вучићево истицање значаја „стварања вредносног система у Србији који би допринео, не само уласку Србије у ЕУ, већ и промени начина размишљања“ оставља српску јавност у приличној недоумици. А то се може најбоље видети у бројним коментарима обичних грађана, који се питају – због чега би, и са којим правом, било ко мењао њихов садашњи начин размишљања.