Прочитај ми чланак

ЗАПАЉЕНА ВАТРА ОКО ЂИНЂИЋЕВОГ УБИСТВА СЕ РАСПЛАМСАВА: Коначно се огласио и Чеда!

0

БЕОГРАД – Лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да му је „морбидна“ идеја подршке иницијативци СРС око расветљавања политичке позадине убиства Зорана Ђинђића.

cedomir-ceda-jovanovic

БЕОГРАД – Лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да му је „морбидна“ идеја подршке иницијативци СРС око расветљавања политичке позадине убиства Зорана Ђинђића.

Он сматра да има довољно простора да се истина о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића истражи без уплитања председника СРС Војислава Шешеља који, како каже, сигурно неће допринети њеном утврђивању.

„Напротив, он (Шешељ) само користи ту живу рану која постоји у нашем друштву како би избегао део своје одговорности за оно сто је радио и како би с друге стране водио обрачуне са својим политичким противницима. Не мислим ту на себе“, рекао је Јовановић новинарима у парламенту.

Поводом инцијативе радикала да се формира анкетни одбор у вези са убиством и политичком позадином убиства премијера Зорана Ђинђића, Јовановић је рекао да ЛДП неће гласати за ту иницијативу и неће дозволити Шешељу да тако нешто ради.

Јовановић каже да свака околност у вези са убиством Ђинђића треба да се истражује у правосудном систему земље, али не у оваквој скупштини.

Каже да Шешеља сматра веома одговорним за околности које су довеле до убиства Ђинђића, те да због чињенице да је Шешељ био у Хашком трибуналу није било могуће водити против њега истрагу на основу доказа који су прикупљени у периоду ванредног стања како би се расветлила његова улога и у самом атентату.

„По повратку Шешеља у Србију пре две године тражио сам од тужилаштва да заустављену истрагу овог пута настави с обзиром да су се околности промениле и да је Шешељ доступан нашим правосудним органима“, каже лидер ЛДП.

Што се тиче расветљавања политичке позадине убиства Ђинђића, Јовановић је рекао да је то вечна обавеза ЛДП, али и људска дужност сваког пристојног човека у овој земљи.

„Могуће је то урадити. Пре или касније ће до тога доћи“, каже Јовановић.

Према његовим речима, у овом тренутку у нашем правосуђу су активне две иницијативе, једна је предистражни поступак који се води на основу кривичне пријаве коју је адвокат Срђа Поповић поднео у име мајке и сестре Зорана Ђинђића.

С друге стране, додаје, побуна некадашње ЈСО и судски поступак који је вођен, а враћен на почетак због промене судског већа, такође је један од начина да се ефикасно уђе у „ту црну позадину 12. марта и све расветли“.