Прочитај ми чланак

ЗАПАД ПОДРЖАВА ВУЧИЋА због косовског питања

0

Запад нема поверења у опозицију у Србији да ће закључити споразум са Косовом, јер су у Савезу за Србију и Двери, а према виђењу западних држава остале чланице СЗС немају „јасне одговоре и ставове у вези са признањем независности Косова“.

То тврде за Данас поједине западне дипломате, коментаришући недавну посету Делегације Европског парламента Београду и Приштини. Поводом изјава известиоца за Србију ЕП Дејвида Мекалистера да су бриселске институције забринуте због начина функционисања Скупштине Србије и његовог савета опозицији да се врати у парламент, наши извори кажу да је „Западу од слободе медија, поштених избора, људских права и демократије, изгледа, много важније потписивање споразума Београда и Приштине“.

„Председник Србије Александар Вучић због наведених разлога и даље има подршку Запада. Сједињене Државе и ЕУ верују да је Вучић кооперативан и да гарантује наставак разговора, односно постизање одрживог решења у односима Београда и Приштине“, прецизирају дипломате.

И Маја Коцијанчић, портпаролка Европске комисије, поручила је пре неколико дана поводом протеста у Албанији, Црној Гори и Србији да „нема балканског пролећа“. „Протести у свакој земљи имају своје карактеристике и не бих поредила те ситуације“, сматра она. Дипломате за наш лист кажу да не чуди такав став Брисела, будући да је ЕУ „заокупљена изборима за Европски парламент и нема времена да се опсежно бави актуелним догађајима на Западном Балкану, укључујући ситуацију у Србији“.

Према мишљењу извора Данаса, председник Србије „нема никаквог разлога“ да буде разочаран у водеће земље Запада, укључујући Немачку.

„Вучић је рекао да је изненађен и разочаран у шефа немачке дипломатије Хеика Маса због његове поруке да ће Берлин наставити да подржава Косово и реформе које оно спроводи, јер ако Приштина настави да спроводи реформе, то ће бити од користи и косовским Србима. Немачка ће подржавати и у будућности све реформе које се одигравају на Западном Балкану, без обзира да ли се то догађа на Косову, у Србији, Албанији, БиХ… Дакле, нема разлога да Вучић критикује Берлин“, сматрају дипломате.

Поједини представници дипломатских кругова тврде да је Вучић љут на Немачку јер се званични Берлин категорички противи промени граница као могућем решењу косовског проблема. У ауторском тексту за Дојче веле немачки политичар и бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг навео је да се „и даље ради на размени територија између Србије и Косова, то је кобна грешка“.

„Челично начело Запада да се нове етничке поделе морају избећи по сваку цену више се не примењује. Председници Косова и Србије су, према свим расположивим информацијама, постигли договор: Косово ће предати Србији подручје северно од Митровице с већинским српским становништвом, док ће подручја с већинским албанским становништвом на југу Србије у Прешевској долини бити предата Косову… Албански премијер Еди Рама ми је рекао да веома цени непоколебљивост Ангеле Меркел и став немачке политике према промени граница, али и да се плаши да би крајње ослобађање Косова из окова Србије могло да потраје предуго или би могло да се не деси никада и да зато у спајању Косова и Албаније види конкретну опцију“, констатује између осталог Шилинг.

Све извеснији избори на Косову

Извори Данаса из Приштине тврде да је све реалнија опција расписивања ванредних парламентарних избора будући да косовски премијер Рамуш Харадинај истрајава у одлуци да „нема укидања такси“ на робу из Србије и БиХ, упркос изузетно оштрим критикама Америке. Како истичу наши саговорници, косовски Албанци су свесни да „нема напретка Косова ни у економском ни у демократском смислу без подршке Вашингтона, тако да ће Харадинај, на крају, или променити тврдокорни став о таксама или ће пасти његова влада“. У случају одржавања ванредних избора, прогнозира се да ће Самоопредељење постати део наредне владе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!