Прочитај ми чланак

ЗАПАД ДАО ВУЧИЋУ ПЛАН ЗА КОСОВО, „ако не прихвати…“

0

Београд -- Сједињене Америчке Државе и западне земље доставиле су план решења косовског проблема председнику Србије Александру Вучићу, пише "Блиц".

Лист наводи да је план бољи по Србију од свих ранијих, али да и даље није прихватљив за Вучића.

„САД и западне земље су доставиле своја начела и принципе, али је за нас то недовољно добро. Не можемо да добијемо ниједну општину, ЗСО ће добити статут, али се не зна који ће статус имати“, рекао је неименовани извор „Блица“, за којег лист наводи да је „упознат са детаљима предлога“.

Лист пише да Вучић није задовољан планом, те да није ништа одговорио предлагачима.

Напомиње се и да је Запад игнорисао став државног врха да не постоји прихватљива опција уколико Приштина добије све, а Београд ништа.

„На Вучићев сто је стигло више од онога што је Србија добијала раније, што је у целој ситуацији позитивна околност, али то за њега и даље није прихватљиво. Свестан је да је ово непристојна понуда Запада са којом он не може да изађе пред грађане“, наводи саговорник „Блица“.

У састављању овог нон пејпер документа, набраја лист, учествовали су помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел, заменица високе представнице ЕУ за спољну политику Хелга Шмит и представник Велике Британије.

Лист пише да је предлог на столу председника Србије од пре одласка у Москву, те претпоставља да је Вучић о томе разговарао с руским председником Владимиром Путином и да га је обавестио о ставу Србије.

Према наводима „Блица“, Вес Мичел је делове плана представио и српским НВО, отворено рекавши да Србија мора то да прихвати.

„Ако не прихвати Вучић, има ко хоће, али је то онда крај и за њега и за Србију“, пише „Блиц“ да је Мичел рекао неколицини представника НВО сектора.

Према наводима извора листа, на једном састанку је чак говорио о новцу и помињао суму коју би Запад могао да да за прихватање овог плана.