Прочитај ми чланак

„Запад дао Вучићу да размисли до 22. октобра у вези са Косовом, иначе…“

0

Александар Вучић спрема за завршни потез у предаји Косова, најављује Здравко Понош, лидер странке Србија центар.

– Следи такозвана Вучичева завршница. По њему ће се то звати у српској историографији. Вучић је после дебакла у Бањској сатеран у ћошак. Цена за његово извлачење из ћошка није то да направи бар мало простора за демократију у Србији. Што би неко трговао с њим за нешто што неће да испоручи њима него грађанима Србије. Цена је да испоручи око Косова оно што је продао – сматра он у изјави за Данас.

Да би му се прогледало кроз прсте за Бањску, истиче даље, од њега се тражи хитна и безусловна кооперативност око Косова. Та прилика, каже, неће бити пропуштена.

– Као прво, то се односи на повратак Српске листе у Куртијеву архитектуру власти. Српска листа је иначе брзо кренула да одради тај део обавезе коју је Вучић преузео. Замолили су Куртија да им хитно распише изборе на северу, а они ће преподобни наглавачке и без и једног услова да учествују. ЗСО више не спомињу ни они и Курти, без обзира што то што се спрема није много ни заједница, ни српска. Проблем је што сада Курти затеже и хоће додатно да понижава Вучића кад је видео да је у блату – сматра Здравко Понош.

Други, још важнији захтев, истиче Понош, јесте да Вучић пусти Косово у међународне организације и то хитно.

– Без формалног признања јер то није ни потребно да би се откочила путања Косова ка чланству у НАТО. У разговорима које је Вучић имао у Београду пре неки дан, дато му је да размисли до 22. октобра, уз разумевање да ће да размисли, наравно, о својој будућности. Ако пристане на све, онда изборе у децембру може да одради у свом стилу и неће му „закерати“. А да одради пар деликатних корака, то може и пар недеља после избора. Невероватно је колико је пута Вучић продао Косово као циглу и народу и спољним актерима. Ова спољна трговина се ближи крају. Докле ће народу да продаје циглу, зависи од народа – закључује Здравко Понош.