• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА: Влада Вучића неће успети да сачува ни оно што је потписала у Бриселу
Прочитај ми чланак

ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА: Влада Вучића неће успети да сачува ни оно што је потписала у Бриселу

0
Мустафа, Могерини и Вучић (Фото - Танјуг)

Мустафа, Могерини и Вучић (Фото – Танјуг)

Преумљивање Срба поводом Бриселског споразума се наставља.

Пошто су власти (не)успешно сакриле шта све садржи Поглавље 35 у преговорима са ЕУ, сада се прећуткује и одлука такозваног Уставног суда такозване Републике Косово о Заједници српских општина. Свега дан после објављивања пресуде, њен садржај се не и спомиње, али су медији препуни изјава представника власти и подобних аналитичара.

Марко Ђурић каже да ће ЗСО бити формирана, а Душан Јањић на сва уста хвали оно што је учињено у Приштини. За њега „овај маневар је добро промишљен и од владе и од међународне заједнице и имао је за циљ да се дође до примене Бриселског споразума, да се заустави процес урушавања Скупштине (Косова)“.

Зашто Јањић тако мисли?

Зато што „да се влада (Косова) обратила Уставном суду, она би то морала да учини после доношења закона и на овај начин Уставни суд је разрешио дилему“.

За Јањића, ово је одлично, јер како се може прочитати у одлуци, сада „влада (Косова) може уредбом да примени ЗСО, уместо законом, што олакшава цео процес у политичком смислу“.

Дакле, Србија је поново победила. Није баш као ономад када је Марко Ђурић славио победу од 5:0, али нека буде да је и 1:0. Мало ли је после свих пораза? Да се Власи не досете, урађен је сјајан маневар у Уставном суду Косова, уз асистенцију међународне заједнице и сада ће бити формирана ЗСО!

Ех, само када би ово било барем мало тачно.

Епилог може бити онакав како то предвиђа Јањић -да се донесе уредба, а не закон о ЗСО. Али, то није победа Србије.

То је још један у низу пораза, који може оставити дугорочне последице.

Не само да је Србија погасила своје институције на Косову, и не само да је пристала на ЗСО којим добија мање него Ахтисаријевим планом, већ сада треба да пристане да ни та и таква ЗСО нема никакву правну сигурност. Ако се нешто оснива уредбом, уредбом се и укида. Ако је Вучић обећао да ће се интереси Срба штити кроз ЗСО, онда мора инсистирати да се донесе закон у Скупштини Косова и то двотрећинском већином, како је и дефинисано. Све остало је играње судбинама косовских Срба и тежак политички пораз.

На крају, за разлику од Ђурића и Јањића који пуцају од оптимизма, треба прво прочитати пресуду, а онда и погледати коментаре албанских политичара. У пресуди се наводи да споразум о ЗСО није сасвим у складу духом „Устава Косова“, а то се пре свега тиче моноетничности ЗСО, њених извршних овлашћења и начина конституисања. Због овога је Иљир Деда захтевао „моменталну оставку владе Мустафа-Тачи“, а Фатмир Љимај да је ово знак да ЗСО не може бити прихваћена. Више од десет аналитичара је већ тражило смену оних који су потписали Бриселски споразум, а због ЗСО.

Треба ли сумњати да ће до тога и доћи?

За разлику од српских власти, које контролишу медије и недозвољавају било какву критику, на Косову су сасвим супротне тенденције. Зато Албанци имају више шанси. Ако овако настави, влада Александра Вучића неће успети да сачува ни оно што је потписала у Бриселу. О осталом и да не говоримо.

Извор: Фонд Стратешке Културе