Прочитај ми чланак

ЗАХАРОВА у СРБИЈИ: Лекција српским властима у вези Косова, лажне вести, трубе …

0

Портпаролка МиП Русије Марија Захарова провела је продужени викенд у Србији, а њену посету обележили су састанци са српским политичарима и мало разоноде.

Чим је стигла у петак у Београд она се на свом профилу на Фејсбуку похвалила фотографијом из теретане уз опис: „Јутрос сам се стигла у Београд. Скупљам снагу пред консултације о информационој проблематици у Министарству иностраних послова Србије, сусрет са политичарима и јавним личностима, као и пред разговор са локалним медијима“.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217433183331202&set=a.4365446944032.176170.1523648416&type=3

Захарова се у Београду састала са министром спољних послова Србије Ивицом Дачиће, али није одговорила на питање какав је став Русије по питању разграничења Србије и Косова.

Она је узвратила контрапитањем.

“Извините, можда није исправно да одговарам питањем на питање, али да ли ви нећете имати проблем са тим? То није питање за Русију, већ за Србију, за вас, ако сте држављанин Србије. Да поновим, наш став није промењен током више година, наш став је практички заснован на међународном праву и резолуцији 1244”, навела је Захарова.

Такође, додала је да је доследност основна особина руске спољне политике и да то у Београду добро знају.

Србија и Русија се очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, указала је Захарова након састанка са српским министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем.

Она је навела да се са тим посебно суочава Србија, нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом.

Она је истакла да је можда највећа „информациона превара“ била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову.

„Да ли ће бити горе?“, запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити „фејк вестима“.

Она је указала и да се Русија често суочава са великим нападима, да су руски хакери упали у нечији систем и извршили утицај, али стварност је, каже, другачија.

„Код нас на нивоу државе постоји најстриктнија забрана за делатност за злочине у сајберсвету“, подвукла је Захарова. Према њеним речима, Русија је најактивнија на међународном нивоу и међународним организацијама у промовисању корака против упадања у сајберсферу, као и да има неколико великих компанија које раде на томе, не само у Русији, већ и у појединим деловима Европе.

„Те компаније су постигле добре резултате и ако је Србија заинтересована, а верујем да јесте, они су спремни за сарадњу“, рекла је Захарова.

Захарова је у петак постала и почасни гост Гуче, где је стигла са министром Ивицом Дачићем. Ту је био и министар Поповић.

Своју посету Београду завршила је сусретом са Дачићем у хотелу „Москва“ уз „москва шнит“.

Пред одлазак из Београда објавила је на Фејсбуку фотографију српских дневних новина које су писале о њој, уз коментар: „Кратки извештај о путовању у Србију“.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217451005496745&set=a.4365446944032.176170.1523648416&type=3