Прочитај ми чланак

Захарова: И Трамп је лагао Србију, Београд сам да реши КиМ и прикључи се БРИКС-у!

0

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да решавање питања Косова и Метохије пре свега зависи од става народа и руководства Србије и да не би требало препустити Западу да сам одлучује о томе.

У одговору на питање о томе како решити питање Ким она је рекла:

„Србија буквално брани центар Европе од почетка тоталног уништења. Питање је да ли је могуће у центру Европе уништити земљу и темељ културе једног народа или се то може спречити на основу међународног права, чињеница. Решавање тог питања није ствар хороскопа, него је пресудан став народа и руководства по том судбоносном питању за Србију, цео Балкан али и шире.“

Захарова је у београдском Институту за међународну политику и привреду одговарала на питања српских медија на тему „Савремени међународни односи: поглед из Русије“ у онлајн формату. Модератор разговора био је Душан Пророковић.

Она је рекла да сви морају да знају и у Србији, као и у Русији, да су они са којима се води разговори о решавању неког питања историјски били колонизатори, да су водили освајачке ратове, да су експлоатисали друге државе и да су своју политику изградили на лажи, манипулацијама, инсценираним ситуацијама.

„То се мора научити као аксиом. То је прво. Према свим предлозима и Београду, Москви, Кишињеву, било коме, треба да се односимо уз јасно разумевање да то није отворен, поштен предлог, Вашингтона или Брисела, него закамуфлирани, скривени покушај да се наметне своја воља и да се не узму у обзир интереси оних са којима разговарају“, рекла је Захарова.

Они су навикли да разговарају са онима који им нису равни, као некада бели људи са робовима, такав им је менаталитет.

Како је рекла, мора се јасно дефинисати шта је национални интерес и то у свим перспективама, и краткорочној и дугорочној и тако се мора супротставити ономе што се предлаже са запада.

Трећа кључна ствар, како је навела, јесте чиме ће споразум бити гарантован.

Сви знају да за САД, ЕУ или колективни Запад не важи обавезно испуњавање оного што је на папиру договорено.

„Било која земља, Србија, Русија, било која, мора да зна које су реалне, фактичке гаранције ако се постигне споразум. Могу да наведем милион примера, као рецимо када је бивши амерички председник Доналд Трамп обећао кредите Србији, инвестиције, потписао неке споразуме и ништа није испуњено. Ту је и пример нуклеарног програма Ирана, преварили су их, једноставно су изашли из споразума рекавши да нису дужни да то испоштују“, навела је Захарова.

Такође је навела и пример Минских споразума.

„Чак иако је нешто прошло кроз СБ УН то није гаранција да ће бити и испуњено. Пример су Мински споразуми“, навела је она.

Како је истакла, на први поглед изгледа да не одговара директно на питање Спутњика, а то је, како би могло да се реши косовско питање после сукоба у Украјини. Али заправо, како каже, ово што је рекла садржи одговор јер шта ће бити са КиМ зависи од претходне три наведене тачке.

„Не треба чекати од некога решење судбине него сам решавати своју судбину. То је веома тешко али нема другог пута. Ако сами градимо будућност она ће радити за нас“, рекла је Захарова и подсетила на трагедију која се догађа у Украјини иако се ради о два братска народа.

Трагедија која се догађа треба да буде наук земљи која је поверила све Западу, делегирала свој суверенитет Америци, Француској, Немачкој. Не само да су је обманули него су је уништили, закључила је Захарова.

Све што се дешава на Косову и Метохији спроводи се уз дозволу Запада

Србија, њен народ и политичари боре се у најтежим условима, у тренутку када се мешају у њене унутрашње послове и обмањују, рекла је Захарова.

Она је на питање да ли је Београд некако могао да спречи масовно исељавање Срба током последњих осам година, будући да је, према појединим подацима, у том периоду Косово и Метохију напустило чак 45.000 Срба, рекла да разлог протеривања народа са КиМ није политички, већ етнички, због њихове националности.

У основи политичке филозофије и менталитета западног режима је њихова увереност да људи нису једнаки, казала је Захарова.

Она је напоменула да се етничка чишћења могу спроводити на различите начине – кроз убиства, масовна кажњавања…

Поручила је да се „све на КиМ спроводи уз дозволу Запада“.

„И то не само САД, најактивнији играч су увек били Немачка и Британија, све то се ради њиховим рукама. Приштински политички званичници нису чак ни сепаратисти, већ борци са крвавим рукама, а преко њих покушавају да утичу на регион и одлуке које доноси Београд“, казала је Захарова.
Према њеним речима, „мора се признати да се Србија, народ и политичари боре у најтежим условима“, када се мешају у њене унутрашње послове и обмањују је.

„Ту се не ради само о супротстављању НАТО већ и о томе да Србија уме да препозна када покушавају да је преваре“, истакла је портпаролка руског МСП-а.

Како је рекла Захарова, ситуација би била још тежа да Београд није имао став да „брани националне интересе Србије“.

„Не желим да судим да ли је Београд могао да уради нешто другачије, али видим да се Србија противи свему негативном, бори се за своје интересе, културу“, поручила је портпаролка МСП Русије.

Србија и БРИКС

Упитана да ли би Србија могла да постане члан БРИКС, Захарова је рекла да то искључиво зависи од ње.

„Ако је Србија заинтересована, ако то жели, она може да претендује на чланство у тој организацији. Али то је искључиво одлука Београда. И ми смо члан БРИКС, нема никог ко је главни и коме се потчињавају, одлуке доносимо равноправно. Ако Србија то жели и остали чланице не буду против онда нема препрека за то“, закључила је она.