Прочитај ми чланак

Вуковар: Срби да навијају за Хрватску

0

vukovar-

Министар бранитеља Предраг Матић изјавио је да има проблем са жутим ћириличним таблама на улазу у Вуковар и додао да тога не би било када би Срби у том граду показали више лојалности према Хрватској, односно да би се могло рећи да је мирна реинтеграција у Вуковару успела када Срби почну да навијају за хрватску фудбалску репрезентацију.

Ова изјава је наишла на оштру критику загребачког „Јутарњег листа“ који каже да је реч о незапамћено неопрезној и штетној изјави какву озбиљан министар не сме себи да допусти.

„Уколико није реч о срамотном гафу, него министар Матић уистину сматра и отворено изјављује да су Срби у Хрватској нелојални држави у којој живе, ради се о нецивилизацијској изјави какву је у данашњој Европи заиста реткост чути“, поручује лист.

Матић је, наиме, у интервјуу загребачком „Вечерњем листу“ рекао да му ћирилица на државним институцијама сигурно не би сметала, али да би лично имао проблем само са жутом ћириличном таблом на улазу у град јер, како је рекао, још увек снажно евоцира вуковарску трауму.

„Не бих чак ни с тим имао проблем кад бих код вуковарских Срба препознао спремност да се суоче са ратном прошлошћу: да напокон почнемо да добијамо информације о местима гробница, о починитељима ратних злочина, о местима минских поља“, рекао је Матић, иначе, рођени Вуковарчанин.

Он тврди да Срби нису лојални грађани Хрватске.

„Укратко, када бих препознао елементарну грађанску и политичку лојалност Републици Хрватској. Ја, рецимо, желим да и Срби навијају за хрватску ногометну репрезентацију. Кад се то догоди, онда можемо рећи да је мирна реинтеграција успела“, рекао је Матић у опширном интервјуу „Вечерњем“.

Иначе, Матић је био посредник у преговорима премијера Зорана Милановића и вуковарских бранитеља који се противе увођењу двојезичности, односно примени Закона о правима националних мањина.

Два сусрета Милановића са вуковарским ветеранима окончана су неуспешно.

Градско веће Вуковара јуче је одлучило да усвоји измене Статута града којима се Вуковар проглашава местом посебног пијетета, званични језик је само хрватски, а писмо латинично.

То је у супротности са уставним Законом о правима националних мањина који предвиђа да у општинама и градовима где живи више од 35 одсто представника једне мањине, они аутоматски стичу право на службену употребу њиховог језика и писма.

Осуђујући Матићеву изјаву „Јутарњи лист“ подсећа да је Матић недавно апеловао на смањивање тензија око двојезичних плоча у Вуковару и позивао на нормализацију односа свих страна.

„А затим, као свој допринос нормализацији односа и смиривању тензија, министар Матић одабрао је следећу изјаву: ‘Кад бих код вуковарских Срба препознао елементарну лојалност Републици Хрватској’, изјавио је Матић, ‘не бих имао проблема с тиме’, мислећи на споменуте плоче на улазу у град“, пише „Јутарњи“.

Лист додаје да је, укратко, министар Матић, у јеку жестоких обрачуна око двојезичних плоча у Вуковару, успео да изјави да грађани српске националности у Вуковару нису „политички и грађански“ одани држави у којој живе, те да би „требало да навијају за хрватску фудбалску репрезентацију“.

(Танјуг)