Прочитај ми чланак

Вучићу прети финансијски удар из ЕУ: Које су последице за власт ако одбије истрагу

0

Пре него што институције Европске уније донесу коначну одлуку о међународној истрази о изборима у Србији, посмтрачка мисија ОДИХР ће представити свој коначан извештај. Портпарол ЕУ Петер Стано, рекао је за Нова.рс да ће даљи кораци Уније зависити управо од тог извештаја, док саговорници нашег дневног листа истичу да су власти у Србији у могућности да одбију истрагу, али да би такав потез могао да има озбиљне и дугорочне последице по нашу земљу.

Званичници ОДИХР-а у више наврата су говорили о томе да би коначан извештај те организације о изборима у Србији, који су одржани у децембру прошле године, могао бити објављен до краја овог месеца, а како лист Нова незавнично сазнаје, извештај ће бити највероватније објављен у среду 28. фебруара.

Још увек није познато како ће коначан извештај изгледати, али многи тврде да он неће много одступати од онога што су кључне одредбе прелиминарног извештаја који је објављен само дан након избора.

Извештај ће садржати и одређени број препорука о томе како унапредити и побољшати изборни процес у Србији, а председник Србије Александар Вучић замолио је Владу да их уважи.

„Све што буде дошло као препорука (ОДИХР) за било које будуће изборе у потпуности треба озбиљно да сагледате и да их позовете да присуствују предстојећим локалним изборима који ће се одржати у мају или јуну. Важно је да покажемо да смо транспарентни и да ништа не кријемо и да желимо да прихватимо њихово надгледање тих избора како би могли да покажу целом свету шта је стварна истина у вези тих избора“, рекао је Вучић.

ЕУ ће предузети кораке после извештаја

И Европска унија ишчекује извештај ОДИХР-а како би могла да донесе одлуку о даљим корацима када је реч о Србији и захтеву који стоји у Резолуцији Европског парлемента, а тиче се међународне истраге, то је за Нову рекао портпарол ЕУ Петер Стано.

“Очекујемо да прочитамо и анализирамо коначни извештај ОЕБС/ОДИХР и да разговорамо о њему са државама чланицама и Србијом. То укључује и препоруке из извештаја за будуће изборе, које би требало применити што је пре могуће и много пре наредних избора“, наглашава Стано у одговору упућеном порталу.

Такође, Стано је казао да је ЕУ упозната са садржајем Резолуције ЕП и да ће се наставити са међуинституционалним процедурама када је реч о том документу.

Једна од кључних тачака, али и захтев ЕП другим институцијама Уније, јесте формирање експертске групе која ће истражити изборне неправилности на децембарским изборима.

Од када је усвојена Резолуција, та одредба највише “жуља” власти у Србији и неретко говоре како би она нарушила суверенитет Србије.

Власти у Србији могу да одбију истрагу

Милош Павковић из Центра за евопске политике каже за Нову да нема говора о нарушавању суверенитета, али и да је могуће да до истраге не дође уколико власти не дају сагласност да мисија дође у Србију.

“Такве мисије увек иду на позив или одобрење Владе Србије. Уколико би та мисија дошла у Србију очекује се да Влада да одобрење. Ми смо чули од председнице Владе у техничком мандату Ане Брнабић да она не би дала такво одобрење и да је Влада против, што мислим да је интикатор тога колико се плаше резултата те комисије. С друге стране, то не спречава институције ЕУ да покрену истрагу, с тим што она у том случају неће бити на терену у Србији, али ће користити податке који су јој доступни ван Србије” објашњава Павковић за Нову.

И Јелица Минић из Европског покрета у Србији каже за Нову да је власти могу да одбију истрагу.

“Прихватање истраге би значило да власти немају чега да се боје, јер су ‘избори били најчистији икада’. Ако је одбију, значило би да се боје налаза истраге, будући да је већ у Резолуцији Европског парламента констатовано да су избори били крајње нерегуларни и да су се о њима тако изјашњавали и бројни европски званичници, укључујући Комесара за правосуђе, Дидијеа Рејндерса, у име потпредседника Европске комисије Жозепа Бореља, а на основу налаза међународних и домаћих посматрача” каже Минић.

„Србија ће имати озбиљне и дуготрајне последице“

Имајући у виду да је Србија земља кандидат за улазак у Европску унију поставља се питање да ли би одбијање са собом повукло и одређену врсту санкција кад се ради о европској перспективи наше земље.

Минић каже да Резолуција ЕП даје препоруке и за даље кораке.

“Од Европске комисије и Европског савета се захтева пооштравање и преиспитивање наставка предсприступних преговора уколико се препоруке ОДХИР-а и Венецијанске комисије не усвоје. Имплицитно се предлаже њихово обустављање. Наглашава се да уколико се не спроведу препоруке везана за изборне нерегуларности и уколико се утврди да су „српске власти биле директно укључене у превару бирача“, треба позвати на обуставу финансијске подршке ЕУ. Дакле, уколико Европска комисија и Савет буду следили вољу Европског парламента, Србија ће имати озбиљне и дугорочне последице и биће предата на милост и немилост своје друге две спољнополитичке столице” објашњава Минић за Нову.

С друге стране Павковић каже да би одбијање изазвало прекор ЕУ, али да формално не би утицало да преговоре или фондове.

“Само одбијање Владе Србије да угости комисију послало би један сигнал да је србија неспремна да сарађује и да настави свој европски пут што би изазвало прекор ЕУ. Да ли би то формално утицало на преговоре или фондове вероватно не би, али би свакако била веома лоша порука Владе Србије у контексту европских интеграција и обавеза које је Србија преузела на себе” закључује Павковић.