Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ, још једна обмана

0

Обраћање председника Србије Александра Вучића грађанима на протесту против његове власти који је одржан у суботу под називом „Сви као један“ било би пре свега извиждано, незамисливо, чак и да је он заиста планирао да им се обрати.

Овако саговорници Данаса коментаришу изјаву министра полиције Небојше Стефановића да је Вучић намеравао да се обрати грађанима на протесту, али да је одустао због малог броја присутних и каснију изјаву Вучића да је слушао демонстранте са терасе Председништва.

Из ових изјава јавности, грађанима а и нашим саговорницима остаје нејасно како је то тачно Вучић замислио да се обрати грађанима, те зато сви оцењују да се ради о његовој лажи, пошалици, односно „спиновању“.

Србијанка Турајлић, професорка у пензији, каже да је она изјаву министра полиције схватила као да је рекао да је Вучић желео да се обрати грађанима путем конференције за медије, али да је због броја демонстраната оценио да нема потребе за тим, те је зато посла Стефановића.

– Ја мислим да је то погрешно интерпретирано, не верујем да је Вучић заиста мислио на то да хоће да се обрати демонстрантима на самом протесту. А најискреније, просто ми је више бесмислено да коментаришем лажи председника моје државе. Тога човек може само да се стиди. Као и оних бесмислених навода да је било 7.500 људи. Не знам да ли Вучић има више здравог разума у себи, навела је Турајлић.

Професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић сматра да Вучићеву изјаву не треба схватати озбиљно и да свакако не би било уобичајено да се он обрати демонстрантима.

– У целом овом контексту такво обраћање је незамисливо. То је пре неуспела пошалица, и одраз ароганције коју власт показује у односу на све ово што се дешава. Чисто сумњам да би он ризиковао да се обрати, на крају крајева имао је прилику за то и то много директније, када је било значајно мање демонстраната окупљених испред зграде Председништва и тада је то могло да има ефекат, али то није урадио, подсетио је Павићевић.

Лазар Руњанин, један од учесника организације протеста у Новом Саду, који је ове суботе дошао са групом грађана на протест у Београд, сматра да ниједну Вучићеву изјаву више не треба схватати озбиљно, и да технички не би било могуће да се он обрати грађанима, све и да је неко из организације био спреман да тако нешто допусти.

– Врло је јасно да је то класичан спин да је он слушао демонстранте са балкона и наводно на основу звука оценио колико их има. Све је то сулудо. То обраћање било би као да неко од лидера опозиције жели да говори на његовом скупу. Вучић је намерно изазвао поларизације државе, поделио грађане на две стране и сада као да их изазива, зато стално и помиње неко насиље, које се наравно на протестима није догодило и не постоји, истиче Руњанин.

Он додаје да би и у организационом смислу било немогуће да Вучић физички дође до бине да говори грађанима, да је нејасно како је то уопште замислио, а да се евентуални пренос преко видео-бима не би чуо.

– Чак и хипотетички када би се преносио његов говор преко неког линка и разгласа, то се не би чуло од буке и негодовања грађана. Био би извиждано и то би изазвало само негативне реакције, навео је Руњанин.

Председник Србије: Да вас видим како тучете

Председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да је са терасе Председништва у Београду слушао говорнике на протесту „Сви као један – Један о пет милиона“ и да их није било више од 7.500. Он је казао и да се не плаши опозиције и њихових претњи и позвао их да спроведу насиље на које позивају.

„Урадите више то насилно деловање да видим немојте само више да претите, ајде упадајте да видимо како ћете да тучете, ајда само да вас видим“, рекао је Вучић. Према његовим речима, опозиција је планирала да упадне у Скупштину, али су их посланици СНС „предухитрили па су остали без идеје и плана и зато су изгледали избезумљено на протесту и све је изгледало као избезумљена папазјанија“.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!