Прочитај ми чланак

Вучић: Влада мања, пензије исте, резови болни

0

pol-sns_620x0

Нова влада, која ће спровести историјске реформе у Србији, биће формирана у рекордном року, до 25. априла. Направићемо и овде систем, као у развијеним земљама, попут Немачке и Аустрије.

То је изјавио у суботу будући премијер Александар Вучић, после седнице Председништва СНС, на којој је страначким саборцима представио економски програм будуће власти.

– Желим подршку свих! До краја године видећемо светло на крају тунела, а за две године ће цела земља осетити бољитак. Биће то систем у коме нема чуда већ само ред, рад и дисциплина!

Лидер напредњака најавио је да ће међустраначке разговоре о формирању владајуће коалиције започети у понедељак са Иштваном Пастором, лидером СВМ, док ће у уторак разговарати са Ивицом Дачићем:

– Током недеље позваћу на дијалог и представнике НДС, што не значи да ћемо правити коалицију. Желим да причамо о будућности Србије са свима, осим са онима који су унапред рекли да не желе разговор него су најављивали „украјински сценарио“ – оградио се Вучић мислећи на ДС.

Будући мандатар је најавио да ће, после тог круга консултација, коначну реч о савезима донети Главни одбор његове странке.

– Већ 16. или 17. априла биће конституисана Скупштина. А најобимнији и најсадржајнији експозе до сада изнећу пред парламентом 24. или 25. априла, после чега ће бити формирана Влада са највише 19 чланова. Сигурно је да ће у њој бити и ванстраначких експерата.

У фокусу програма који су у суботу усвојили и чланови Председништва СНС су тешке и болне економске реформе које ће смањити јавни сектор, али ће појачати приватни сектор и драстично повећати запосленост:

– Због неразумне и неодговорне економске политике у прошлости, имамо буџетску рупу од 1,4 милијарде евра. Најлакше би било да смањимо пензије, али то нећемо радити. Зато ће у другим областима реформе бити радикалне.

Будући премијер је најавио и да ће јавни сектор убудуће да даје паре држави, а не да се тамо само стварају мултимилијардери.

– Сад ћемо другачије да разговарамо и са НИС и са свима другима. Ако имаш 500 милиона добит, има да 100 милиона даш држави која ће да отплати дугове. Ако је Србија власник 29 процената НИС-а, онда хоће и одговарајући део профита. Лепо је улагати у развој, али ово је Србија и ми хоћемо наше паре!

Лидер СНС је поновио да Србија жели споразум са ММФ, да жели озбиљне реформе и да ће направити најбоље подстицајне пакета за привлачење и домаћих и страних инвеститора.

– До краја јуна донећемо сет структурних закона – о раду, стечају, приватизацији, канцеларији за брзе одговоре… Покренућемо озбиљно реструктурирање предузећа. Смањићемо дневнице, трошкове за службене аутомобиле…

Како је најавио, један од главних државних циљева биће да се велики број нестручних људи који раде у јавном сектору, пребаци у приватни сектор.

– Нико ко добро ради свој посао неће добити отказ, али ја нисам у стању да издржавам ни 100 људи који ништа не раде. Ко вам каже да ће да запосли 100.000 у јавном сектору, тај је идиот и лажов.

Поновио је и да више неће бити феуда у влади и да ће се мешати у посао сваком министру, ако је то у интересу земље:

– Ово је храбра и тешка политика, али једина која Србију може да извуче из кризе. Водићу политику за будуће генерације, свестан да ће нас то коштати популарности код бирача.

Вучић је напоменуо да се на седници председништва није разговарало о кадровима, па ни о будућем градоначелнику Београда.

ПРОМЕНА УСТАВА

Вучић је рекао и да промена Устава није приоритет али да ће то доћи на ред током европских интеграција:

– Погрешне су приче да ће Устав да се мења због Косова. То ће бити промене које налаже усклађивање нашег правног система са ЕУ. А СНС ће предложити и да се смањи број народних посланика.

(Новости)