Прочитај ми чланак

Вучић убацио Порфирија у спот СНС, а он забранио владикама да говоре о политици

0

Александар Вучић је поново (зло)употребио Српску православну цркву (СПЦ) и осећања верника, искористивши патријарха Порфирија за предизборни спот Српске напредне странке (СНС), као да је поглавар СПЦ патријарх само духовни пастир чланова СНС. Сада се јавност с правом пита да ли ће Порфирије тражити од Вучића да уклони његов лик ис спота, с обзиром на његову наредбу владикама СПЦ да не смеју да говоре о политици.

Диктатору Александру Вучићу ништа није свето, јер не преза ни од каквих средстава да сачува своју власт. Макијавелистичким геслом да „циљ оправдава средство“, напредњачки лидер је поново (зло)употребио СПЦ за своје политичке интересе, а институција у коју грађани Србије имају највише поверења остаје нема пред том чињеницом.

Овим су повређена верска осећања не само верника који не гласају за Вучића и СНС, већ је стављен на пробу морални интегритет актуелног врха СПЦ који је на челу са Порфиријем издао наређење владикама да не смеју да говоре о политици.

– Хоће ли Порфирије и од Вучића тражити да уклони фотографије и делове видеа из предизборног спота где се он појављује – питају се са Твитер странице Црквене актуелности.

Наиме, Синод СПЦ упутио је писмо владикама у ком се наводи да им је забрањено “уплитање у световне послове” и пружање подршке странкама и политичарима.

– Посебно ставити на знање да је недопустиво било какво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или на штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих – наводи се у писму, уз напомену да се на тај начин ствара “смутња и раздор у верном народу”.

Случај је хтео да управо Порфирије, као поглавар СПЦ, буде први на искушењу да испоштује сопствену одлуку. Сада ће се јасно видети да ли је први међу једнакима у СПЦ морално достојан да каже диктатору да уклони његов лик из спота како се не би стварала „смутња и раздор у верном народу“.