Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У НОВОМ ПРОБЛЕМУ Амнести: Српско оружје у рукама ИСИС терориста!

0

Хуманитарна организација "Амнести интернешенел" објавила је да је идентификовала наоружање произведено у Србији у поседу наоружаних група у афричкој регији Сахел, укључујући и подружницу терористичке организације Исламска држава (ИСИС), која је одговорна за смрт стотина цивила.

Ова Светска организација за заштиту људских права са седиштем у Лондону је сакупила и анализирала више од 400 различитих дигиталних садржаја из Буркине Фасо и Малија, укључујући фотографије и видео снимке које су на друштвене мреже стављали чланови наоружаних група између јануара 2018. и маја 2021.

Како се наводи, пушке које је Амнести уочио на тим садржајима према документацији одговарају оружју које је Србија продала Буркини Фасо.

– До 2020. године, када је Србија последњи пут продала оружје Буркини Фасо, насиље између оружаних група је већ увелико дуго у току. Свака адекватна процена ризика довела би Србију до закључка да ће продаја оружја Буркини Фасо вероватно допринети кршењу људских права – рекао је Патрик Вилкен из Амнестија.

Амнести каже да су идентификовали 12 случајева у којима борци носе новије оружје које је произвела српска Застава. Међу њима су митраљези М02 Којот, пушке М92 и М05, као и модернији модел М05Е3.

Из организације кажу да није било могуће утврдити како је оружје мењало власника, али да је највероватније дошло у руке оружаних група или незаконитим каналима преко трговаца оружјем или је заплењено на ратишту.

Између 2015. и 2020. Србија је Буркини Фасо продала 20.811 пушака и карабина, 4.000 јуришних пушака, 600 револвера и самопуњавајућих пиштоља и 290 митраљеза, према извештајима које је Србија поднела према Споразуму о трговини наоружањем, на који се позива Амнести.